Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
A helyi önkormányzatok segítése Lengyelországban
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1990
Szám:
1
Oldalszám:
13. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Pawel Berlowski
Intézmények:
Varsó
Települések:
Tárgyszavak:
demokráciaépítés, közösségszervezés, Lengyelország
Megjegyzés:
Annotáció:
Az írás arról szól hogy az 1989-es parlamenti választások előtt Lengeyelországban ún. állampolgári bizottságok alakultak a társadalom megszervezése céljából.

A helyi önkormányzatok segítése Lengyelországban

A közelmúltban Varsóban jártam, ahol az ország közéleti-közösségi szerveződéseiről, azok változásairól is módom volt tájékozódni. A lengyel társadalom pillanatnyi helyzete néhány különbözőségét, de több azonosságot mutat a magyaréval. Ők túl vannak a parlamenti választásokon - mely a Szolidaritás totális győzelmével végződött -, s készülnek a 90-es önkormányzati választásokra. Mi mindkettő előtt állunk, de várhatóan mindkettőre 1990-ben sor kerül. S miközben az itteni politikai szervezetek a parlamenti. hatalomért vívandó harcra készülnek, ezzel egyidejűleg (nálunk) egy radikális változásokat ígérő önkormányzati törvénytervezet társadalmi vitája is megkezdődött.
Lengyelországban az 1989-es parlamenti választásokat megelőzően országszerte ún. állampolgári bizottságok alakultak vajdaságonként, városonként-településenként azzal a céllal, hogy a parlamenti választásokra megszervezzék a társadalmat. Aztán, hogy lezajlottak az országos választások, az állampolgári bizottságok nagyobbik része "együtt maradt", további együttműködést szerveztek önmaguknak különféle helyi célok eléréséért. De nemrégen megfogalmazódott ismét egy mindenki számára közös cél: az új önkormányzatok megválasztására, s azok működésére való felkészülés. "A jövő Lengyelországáért a harc a városokban és a községekben zajlik majd "fogalmazta meg Regulski professzor, aki a SZEJM-ben az önkormányzatok ügyének szakértője-felelőse. Mit lehet tudni a lengyel állampolgári bizottságokról?
Ezek sokban rokoníthatók a mi helyi egyesületeinkkel. Ugyanúgy alulról, spontán módon szerveződtek, de csak kisebbik részük jegyeztette be magát hivatalosan, s vált jogi személyiséggé. A mi egyesületeink alakításkor valamilyen kulturális, szociális, környezetvédelmi, városszépítő vagy egyéb szaktevékenységet határoztak meg többnyire eredeti céljaikként, s az idő múlásával a központi politikai erőszak feloldódásával - váltak a helyi politika gyakran meghatározó erőivé. A lengyel állampolgári bizottságok eredetileg közvetlen politikai céllal alakultak, s idővel vállaltak fel kulturális-közösségi vagy egyéb szaktevékenységet, s lettek egyúttal mára - szándékaik szerint jövőre is - a községpolitika meghatározó tényezőivé, az új önkormányzati tevékenység műhelyeivé. Már a megalakulástól fogva az egész mozgalmat áthatotta a Szolidaritás segítése, támogatása. (Köztudott, hogy a Szolidaritás mára már nem csupán szakszervezet, hanem az egész országot átható - s a választási győzelmével már kormányzó - politikai mozgalom lett.) S jellemző ma is, hogy a helyi önkormányzatok ügyének legenergikusabb szorgalmazója, előkészítője, koordinálója a Szolidaritás.
Van egy másik erő is, amelyik ezt a felkészítést gazdaságilag is "menedzseli" a Helyi demokrácia fejlesztésének alapítványa. Ez az alapítvány nem akarja helyettesíteni a politikai pártok szerepét, befolyásolni sem kívánja az önkormányzatok szándékát, pusztán segítő eszköze kíván lenni a demokráciának, segítséget kínál a különféle bizottságoknak, mozgalmaknak. Hogyan akarja mindezt elérni?
Információt gyűjt, képzéseket szervez, iskolákat indít a különféle régiókban, kiadványokat jelentet meg, amelyek népszerű nyelven segítenek megismerni az állampolgári bizottságokba tömörülteknek az érvényes jogszabályokat, mások gyakorlatát, a külföldi példákat. Fontos tudni, hogy nem csupán a közelgő önkormányzati választásokra készíti fel a társadalom érdeklődő csoportjait; az igazi feladatnak a majd megválasztott és működő önkormányzatok segítését, felkészítését tekinti. Természetesen különféle specialistákat, szakemberekét, a főiskolák-egyetemek szellemi műhelyeit is bekapcsolja ez a szerveződés a fejlesztő munkába. Az alapítvány ezeknek a képzéseknek, a folyamatosan működő új iskoláknak az anyagi feltételeit biztosítja, de tervezik az önkormányzatokat segítő könyvtárak, computerek beszerzéseit, külföldi ösztöndíjak lehetőségét is megteremteni.
Hetente jelentkező TV sorozat indul ezekben a napokban a Varsói Televízióban Önkormányzó Köztársaság címmel, ugyancsak az önkormányzatok működésének népszerűsítésére. Ebben rendszeresen beszámolnak a SZEJM ilyen témájú intézkedéseiről, megbeszéléseiről, alkalmanként egy-egy konkrét résztémáról néhány perces előadást közvetítenek, riportokat készítenek, s a hétről-hétre felmerülő gyakorlati kérdéseket beszélik meg nyilvánosan az adásokban.
A Szolidaritás Állampolgári Bizottságok Országos Központjában külön részleg foglalkozik a helyi önkormányzatok segítésével. Többek között egy rendszeres tájékoztató füzetet jelentetnek meg, melyeknek szerkesztője, Pawel Berlowski jelezte: szívesen közreműködne magyarországi közösségek (egyesületek) és lengyel állampolgári bizottságok cseréjének megszervezésében. Ennek során kölcsönösen megismerhetnék az érdeklődők, hogyan készül a másik fél a leendő önkormányzatok megválasztására, működésére; milyen felkészülés-képzés zajlik ez ügyben az illető országokban, de a helyi gazdasági-vállalkozói kezdeményezések, a politikai szervezetek működésének megismerésére, turizmusra is lehetőségeket kínál ez a kapcsolat.

Kérjük, ha van érdeklődő közösség, amelyik részt venne ilyen cserekapcsolatban, jelentkezzenek a Közösség-fejlesztők Egyesülete címén Péterfi Ferencnél!

Parola archívum