Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Egyesület alakult a napközbeni kisgyermekellátás segítésére
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1998
Szám:
1
Oldalszám:
7.
A cikkben lévő
Nevek:
Dudás Tiborné, Oplaznik Gabriella
Intézmények:
Tanácsadó Ellenőrző Szakemberek Egyesülete a Kisgyermekellátásért (TESZEK), Országos Család és Gyermekvédelmi Intézet, Pro Excellentia Alapítvány, Közösségfejlesztők Egyesülete, Magyar Munkaadói Szövetség
Települések:
Kiskunhalas, Szilasliget, Budapest, Érd, Hajdúböszörmény, Komárom, Lajoskomárom, Nyíregyháza, Pécel, Siófok, Tata, Tiszavasvári
Tárgyszavak:
TESZEK, gyermekellátás
Megjegyzés:
Annotáció:

Egyesület alakult a napközbeni kisgyermekellátásért

Előlegként egy kis helyzetelemzés a mai hazai állapotokról :

Általános helyzet, hogy az önkormányzatok intézményt tartanak fenn e kötelezettségük teljesítésére. Ez az ellátási forma igazán, csak az óvodás korú gyermekellátásra igaz, vagyis csak a gyermek 3 éves korától.
A 3200 magyarországi településből csupán 200-ban van bölcsődei ellátás. Ez tény! (Súlyosbítja a helyzetet, ha netán óvoda sincs.) Mi van azokkal a településekkel és azokkal a városrészekkel ahol nem megoldott a kisgyermekellátás? Akkor, amikor az önkormányzatok finanszírozási gondok miatt bezárják intézményeiket, valószínűleg nem fognak más intézményeket létrehozni.

Gondolkodjunk : Ma amikor a kétkeresős családok nagy részében már az egyik kereső munkanélkülisége is megélhetési nehézségeket okoz, mi történik, ha ebben az időben a gyermek elhelyezésének megoldhatatlansága miatt az anya sem vállalhat munkát?... Mit tehetnek azok a családok, ahol valamilyen enyhe fogyatékosság, allergia, vagy egyszerűen a gyermek pszichés állapota nem teszi lehetővé a “nagy” csoportos , intézményes ellátást. Ezek a szülők, ha több évig nem tudnak munkát vállalni - mert kinek kell olyan munkaerő, aki 6-8 éve gyakorlati munkát nem végzett - kisodródnak a munkaerőpiacról.

Megoldás (?)

Talán ezeknek a problémáknak a megoldásai lehetnek, ha a szülők az önkormányzatokkal közösen elgondolkodnának arról: mi a megoldás ?
Van ma olyan lehetőség Magyarországon ( ezt már bevált példák bizonyítják ),hogy munkanélküliek vállalkozási (vagy más erre alkalmas) módon, saját otthonukban (vagy más erre alkalmas helyen), önkormányzati támogatással vállalják ezt a szolgáltatást, és ezzel egy többlépcsős munkahelyteremtő folyamatot indítsanak el. Ilyen például Kiskunhalas, ahol hat családi napközi működik egymás mellett, vagy a Szilasliget ahol sikeres családi vállalkozást indított el egy nyugdíjas bölcsődei gondozónő.

Munkahelyteremtés (?) !!

Amennyiben az önkormányzatok ellátási szerződést kötve szociális vállalkozóval, vagy civil szervezettel oldják meg alapfeladatukat, máris a vállalkozónak munkát biztosítottak, és ráadásul sokkal olcsóbban látták el a feladatot, mintha intézményt tartanának fenn .

Azokban a családokban ahol a gyermekellátás ilyen módon megoldottá válik szintén megnő az esély arra, hogy visszakerülnek a szülők ( elsősorban az anyák) a munkaerőpiacra.

Visszakanyarodva az önkormányzatokhoz : Ezek a családok valószínűleg többet igényeltek szociális támogatást. Miután megnövekedik az anya munkába állása után a család egy főre jutó keresete, nem, vagy jóval kevesebb ilyen igény érkezik majd az önkormányzatokhoz . Az így “ megtakarított “ összeget az önkormányzat saját belátása szerint más szociális problémára tudja fordítani.

Folytathatnám a sort arról, hogy még milyen egyéb lehetőségek vannak amit az önkormányzatok kihasználhatnak, de itt az ideje, hogy elmondjam ki tud ebben a folyamat elindításában segíteni, honnan kapható segítség.

Alakult egy egyesület, melynek neve : Tanácsadó Ellenőrző Szakemberek Egyesülete a Kisgyermekellátásért (TESZEK).
Célja : Támogatás, segítségnyújtás valamint ellenőrzés a civil szektorban a kisgyermekellátás területén dolgozni kívánó, vagy már ma is dolgozó vállalkozásoknak, társadalmi szervezeteknek, közösségi csoportoknak. Szerződéskötés, segítségnyújtás, helyi cselekvési tervek kidolgozása az önkormányzatoknak azon településeken ahol nem működik, vagy hiányos a kisgyermekellátás.

Tagjaink a gyermekellátásban jártas családsegítő , közösségfejlesztő, nonprofit szakember, az ország különböző településein Pl.: Budapest, Érd, Hajdúböszörmény, Komárom, Lajoskomárom, Nyíregyháza, Pécel, Siófok, Tata, Tiszavasvári
Ebben a témában más velünk együtt gondolkodni tudó szervezetek között olyan neves intézmények mint :
Országos Család és Gyermekvédelmi Intézet
Pro Excellentia Alapítvány
Közösségfejlesztők Egyesülete
Magyar Munkaadói Szövetség

Segíteni akarunk !! Szóljatok, ha kellünk !!
Információkat a következő címen , telefonon kaphattok :

Dudás Tiborné egyesületi elnök
2119 - Pécel
József A. u. 16
Tel: (28) 453-657

Oplaznik Gabriella egyesületi titkár
2903 - Komárom Móra F. u. 25
Tel/fax : (34) 343-060

Parola archívum