Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Bemutatkozik a RECIPROK
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Követő program segédanyaga
Év:
1997
Szám:
2-3
Oldalszám:
10.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
RECIPROK (regionális Civil Információs és Programfejlesztő Központ), KSH, Soros-Niok Alapítvány, Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége, Európa Jövője Egyesület, HELPI Ifjúsági Információs és tanácsadó Iroda, Civil Szervezetek Háza
Települések:
Pest, Szolnok és Bács-Kiskun megyék, Kecskemét
Tárgyszavak:
RECIPROK, munkahelyteremtés, munkanélküliség
Megjegyzés:
Annotáció:

BEMUTATKOZIK A RECIPROK

Térségünkben az elmúlt években jelentős számú nonprofit szervezet jött létre. Működési körük szinte valamennyi szakmai és közéleti profilra kiterjed, szervezeti formájuk a törvények által lehetővé tett összes változatot felölti. A nonprofit szervezetek kb. 50%-a kulturális-oktatási, 30%-a szociális-egészségügyi, a fennmaradóak nagy része a sporttal kapcsolatos célokat tűz maga elé.
Pontos adatsorok a tényleges összetételről és a tevékenység jellegéről, hatásukról nem állnak rendelkezésre és a KSH adatai sem tesznek lehetővé átfogó területi elemzést.
A Soros-NIOK Alapítvány támogatásával, az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége, együttesen az Európa Jövője Egyesülettel és a HELPI Ifjúsági Információs és tanácsadó Irodával létrehozta a regionális Civil Információs és Programfejlesztő Központot (RECIPROK).
A RECIPROK Pest, Szolnok és Bács-Kiskun megyékben lévő, szervezetlen és atomizált civil szervezeti közeg átformálását, sokoldalúan strukturált belső és külső kapcsolatrendszerének kialakítását, nyitott információs hálózatának, szakmai tanácsadói hátterének megszervezését, menedzsmentjét megalapozását és folyamatos továbbképzését tekinti alap feladatának. Ez magyarázza a névválasztást is: reciprok=kölcsönös Nem pusztán információs központot szeretnénk kialakítani, hanem fejlesztő műhelyt, amely a kölcsönösség elvén kíván tevékenykedni.
A RECIPROK programmal kapcsolatba került civil szervezetek gyakorlati munkája során szerzett tapasztalataink szerint e szervezetek közös gondjai a folyamatos, fenntartható, tervezhető tevékenység feltételeinek megteremtésével kapcsolatosak, ezen belül:
· “hatalommal”: önkormányzatokkal, illetve a helyi (megyei) állami szervezetekkel való rendezett kapcsolatok hiánya (közhasznúság, közfeladatiság rendezetlensége);
· a kisebb méretű, illetve kisebb településeken működő szervezetek markáns a szakmai és közéleti kapcsolathiánya;
· az egy területen, illetve egy profilban működő szervezetek egymással kapcsolatos tájékozatlansága, és az ebből fakadó negatív versenyhelyzet;
· a nonprofit szervezeti működéssel kapcsolatos gazdasági, pénzügyi, projekt- és közösség fejlesztői stb. menedzsment és ismeretek hiánya.

A RECIPROK anyagi infrastruktúráját a megyei Civil Szervezetek Házának terei, a három szervezet (illetve a csatlakozó és támogató szervezetek) informatikai, irodatechnikai eszközei, nonprofit dokumentációi; szellemi infrastruktúráját e szervezetek saját munkatársainak, valamint az e célra most megszervezett tanácsadói kör nonprofit fejlesztésekben szerzett gazdag tapasztalata, elméleti ismeretek, szervezési készsége, valamint a kitűzött cél iránti elkötelezettsége alkotja.
Kérjük a Szolnok, Pest és Bács-Kiskun megyei civil szervezeteket, hogy a megadott elérhetőségeken lépjenek kapcsolatba a RECIPROK programmal azért, hogy küldeni tudjuk havi információs hírlevelünket, képzéseink, rendezvényeink meghívóját.

6000 Kecskemét Kápolna u. 14. (Civil Szervezetek Háza)
Telefon: 76/415-786, Fax: 76/483-810,
E-mail:amunka@c3.hu

Parola archívum