Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Híradás Epölről
Szerző:
Keresztesi József
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1990
Szám:
2
Oldalszám:
13. p
A cikkben lévő
Nevek:
Vercseg Ilona, Markuj József, Muszela Imre
Intézmények:
Települések:
Epöl
Tárgyszavak:
közösségfejlesztés, tanfolyam, közösségfejlesztő középfokú tanfolyam
Megjegyzés:
Annotáció:
Az epöli középfokú közösségfejlesztői tanfolyam gyakorló helyszínén elindult egy közös gondolkodás a falu revitalizációjáról.

hirepol.txt

HÍRADÁS EPÖLRŐL

Epöl Komárom-Esztergom megye egyik kis községe, ahol a lakosok száma nem éri el a 700 főt. A megyei középfokú szakmai tanfolyam hallgatóinak kerestünk eredetileg gyakorló helyszínt az animátoriközösségfejlesztő módszer megismeréséhez és gyakorlásához. A program szakmai irányítója az OKK Módszertani Intézetének jeles munkatársa, Vercseg Ilona volt. Így talán természetes, hogy titkon megfogalmazódott bennünk a remény, hogy ne csak a szűkebben vett szakmai programot teljesítsük, hanem folytatódjon együttműködésünk a falu vezetőivel, érdeklődő lakóival.
A község életét nagyban befolyásolta, hogy sikerült az önállóságát kivívni 1989től, és nyilván ez is hatással volt a szakmai munkánk fogadtatására, későbbi alakulására. E rövid híradásban nincs mód részletes beszámolóra (az összefoglaló anyag megjelent a Lemezújság 1990. 1. számában), csak a társadalmi tanácselnök, Csenki Mihály egy mondatát idézem a záró megbeszélésről: "A szívem mélyéből mondok köszönetet. Ha az önök által feltárt hiányosságok és javasolt programok közül csak egy kis hányadot sikerül megvalósítani, akkor önök egy csodálatosan szép küldetést hajtottak végre."
A gyakorlatot követően a hallgatók közül 4-5 fő vállalta, hogy továbbra is kapcsolatot tart a faluval és segítséget ad a belső változások elindításához. Az említett kollégákkal közösen további beszélgetést folytattunk a község érdeklődő lakóival a teendőkről, elképzelésükről, az őket foglalkoztató gondokról. Fontos, hogy a kapcsolatot akkor is tartottuk, amikor nem szerveztünk programot vagy valamilyen akciót. Így jutottunk el a jelenlegi szakaszba: az ifjúsági közösség kezd csapattá formálódni, megalakult a dalkör. Az érdeklődőbb emberek, mint Markuj József és Muszela Imre bekapcsolódtak a Közösségfejlesztő Egyesület által szervezett gazdálkodási tanácskozásba s a község vezetői már gondolkodnak azon, hogy a község történetét hogyan lehetne közkinccsé tenni.
Az itt élő emberek látókörét segíti az a beszélgetés sorozat, amit most indítunk Epöli disputa címmel, amelynek keretében szó esik a falu múltjáról és jövőjéről, a földről és a mezőgazdaság lehetőségeiről, természetesen az önkormányzatról s ha igény lesz rá, akkor más kérdésekről is.

Keresztesi József
A Közművelődés Háza, Tatabánya


Parola archívum