Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Mi megtanultuk, hogy a partnerség életbevágóan fontos
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1996
Szám:
3
Oldalszám:
2.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
The Prince of Wales Business Leaders Forum, AIESEC
Települések:
Charleston
Tárgyszavak:
Megjegyzés:
Annotáció:
Részletek Károly walesi hercegnek 1995. december 12-én a The Prince of Wales Business Leaders Forum fennálása 5. évfordulóján elmondott beszédéből.

Mi megtanultuk, hogy a partnerség életbevágóan fontos

(Részletek Károly walesi hercegnek 1995. december 12-én a The Prince of Wales Business Leaders Forum fennállása 5. évfordulóján elmondott beszédéből)

Be kell vallanom, hogy amikor 1990-ben Charleston-ban kísérleti alapon útjára indítottuk a Business Leaders Forumot, nem gondoltam volna, hogy öt év alatt ilyen nagy utat fog bejárni.
Azok az eszmék, amelyeket néhány éven keresztül az Egyesült Királyságban a gyakorlatban is teszteltünk, azt bizonyítják, hogy a társadalom összes szektorát bevonó aktív partnerség révén fenntarthatóbb megújulás és fejlődés érhető el. Ennek a központi részét az üzleti szektor kell jelentse, hiszen itt vannak meg azok a menedzsmentbeli és szervezési tapasztalatok, amelyek a változás legfőbb motorját jelentik. Ha viszont az üzleti szektor nem kapcsolódik be, ez veszélyeztetheti azt, hogy képesek legyünk gyermekeinknek biztonságos és egészséges jövőt biztosítani.
Tudom, hogy együtt dolgozni nem könnyű, éppen ezért én leginkább azzal próbáltam segíteni, hogy meggyőzzek üzleti és közösségi vezetőket találkozásuk szükségességéről és arról, hogy együtt látogassanak meg olyan helyszíneket, ahol a fenntartható fejlődés kitűnő és működő példáival találkozhatnak.
Néhány sajátos tanulságra szeretném itt felhívni a figyelmet.
Először is, valóban mindig meg kell várnunk a katasztrófákat és a válságokat ahhoz, hogy felismerjük, ideje már közösen cselekednünk? Az erőforrások biztonságos és fenntartható felhasználásának garantálása, a civil társadalom megerősítése, a helyi közösségek hozzásegítése az alapfokú oktatási lehetőségekhez vagy a tiszta ivóvízhez, a fenyegető szélsőségek vagy az erőszak elleni cselekvés mindennapos kérdéseket jelentenek a legtöbb olyan országban, ahol a Business Leaders Forum működik. Mi megtanultuk, hogy az üzleti, állami és közösségi szektor közötti partnerségi együttműködés életbevágó, de nem valósítható meg távoli irodákból. Elengedhetetlen velejárója a helyi bekapcsolódás.
Az is világos, hogy nagyon erős érvek szólnak amellett, hogy a vállalatok bekapcsolódjanak ebbe a tevékenységbe. A pontos érvek a helyszínektől függően lehetnek mások és mások, de az üzleti szféra részvételét nem csupán filantrópiának, hanem a menedzsment alapvető részének, gyakorlatának kell tekinteni. Engem nagyon megerősített ebben az a világméretű felmérés, amelyet a Business Leaders Forum végzett az AIESEC nemzetközi diákegyesülettel közösen üzleti tanulmányokat folytató egyetemisták körében. Ebből a felmérésből kiderült, hogy a jövő menedzserjeinek 70%-a úgy érzi, hogy a közösségi munkába való bekapcsolódás a modern üzleti gyakorlat lényegi része. Az üzleti szektor számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ösztönözze a menedzsereket a működésük helyszínéül szolgáló közösségek segítésére, az iskolák színvonalának javítására, a foglalkoztatási lehetőségek fejlesztésére és a közösségi szervezetek megerősítésére.
Remélem, hogy újabb öt év elteltével ez a fajta tevékenység nemcsak legalább tízszeresére növekszik, hanem maga az eszme, az üzleti szektornak mint a helyi közösségek iránt aktívan elkötelezett fejlesztési partnernek a gondolata a pozitív vállalati magatartás elvárt és természetes formájává válik.

Parola archívum