Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Indul a Baraka Ház
Szerző:
Fekete Gábor, Szegedi Zsuzsa
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1997
Szám:
1
Oldalszám:
17.
A cikkben lévő
Nevek:
Bányay Géza, Fekete Gábor, Paulinyi Tamás, Vass Boldizsár
Intézmények:
Ferencvárosi Művelődési Központ, Civil Rádió, Baraka Ház Egyesület, Baraka rádiómagazin, FMK
Települések:
Ferencváros, Budapest
Tárgyszavak:
hollisztika, Baraka Ház
Megjegyzés:
A Civil Rádió Hírleveléből.
Annotáció:

INDUL A BARAKA HÁZ

Kedves Barátunk!

Szeretnénk tájékoztatni Önt (Téged) a Ferencvárosi Művelődési Központ és a Civil Rádión belül működő Baraka rádiómagazin közös tervéről, a BARAKA HÁZ Egyesület megalapításáról.
A baraka szó szufi nyelven áldást, lélegzetet vagy az élet esszenciáját jelenti, amelyből az evolúciós folyamat elindul.
Programunkat a Világok arca – Baraka című film ihlette, amely Földünket, mint egy sokszínű, ezerarcú mégis együtt lélegző élőlényt mutatta be.
Miként e film arra vállalkozott, hogy sajátos eszközeinek segítségével egymás mellett jelenítsen meg földrészeket, korokat, kultúrákat, a szent táncok mozdulatait és a természet ritmusát, akként szeretnénk bemutatni mi is a holisztikus szemlélet részeként különböző tudományos, filozófiai, vallási irányzatokat és az ezekből építkező pedagógiai és életmódrendszereket.
Miként a filmben az ismeretközlés nem a szó, hanem a kép és a zene segítségével valósul meg, hasonlóképpen a BARAKA HÁZ-ban is az előadások mellett kiállítások képei, élőzene, együttbeszélgetések és teázás valamint műhelymunka is segítené az aktuális ismeretek élményszerű elsajátítását.

Az utóbbi években az élet több területén szemléletváltozást sürgető szellemi szféra elkezdte megteremteni létezésének feltételeit (ilyen témájú újságok, könyvkiadók, klubok, rádió és tv-műsorok, vegetáriánus éttermek, bio boltok, természetgyógyászati és szellemtudományi akadémiák kezdték meg működésüket sőt még ökofalu létesítési kezdeményezések is születtek).
Sok azonban még a tennivaló, főképpen a nevelés és az oktatás, a médiák, az igényes élelmiszerellátás vagy akár az érdekképviselet területén is.
A BARAKA HÁZ másik célja tehát – a már említett igényes szórakozási és művelődési lehetőség megteremtése mellett – egy közösségi alapon szerveződő szellemi alkotó műhely létrehozása és jogi személyiséggel felruházott egyesületi formában való működtetése.
Az egyesület éves tagdíja 4000 Ft lesz, amely a szeptembertől május végéig tartó évadban kéthetente hétfői napokon tartandó összejöveteleken való részvételre jogosít fel és a BARAKA HÁZ további tevékenységeire (táborok, rendezvények) is kedvezményt biztosít. Az előadásokra az alkalmi belépő 300 Ft lesz.

Várunk Téged is, ha szívesen részt vennél a BARAKA HÁZ életében!

További információval levélben vagy telefonon is szolgálunk a következő címen és telefonszámon: Ferencvárosi Művelődési Központ 1096 Budapest, Haller u. 27. Tel.: 215-5741 vagy Civil Rádió Baraka rádiómagazin 1581 Bp., Pf. 114,
Tel.: 201-1417, szombaton 13-tól 14 óráig – az adás ideje alatt!

Kérjük részvételi szándékodat jelezd, hogy a további tervezéshez az igényeket figyelembe véve tudjunk a szeptemberi kezdésre előkészülni.

Budapest, 1997. május 15.

Baráti üdvözlettel:

Fekete Gábor Szegedi Zsuzsa
a Baraka Az FMK
rádiómagazin munkatársa
szerkesztője


A BARAKA HÁZ PROGRAMJÁBAN A KÖVETKEZŐ TÉMÁKAT ÉS ELŐADÓKAT KÍVÁNJUK SZEREPELTETNI

Természetgyógyászat:
Dr. Sági Mária és Sági István (homeopátia), Szepesi Dóra (reformtáplálkozás) dr. Török Szilveszter (holisztikus diagnosztikai módszerek), dr. Eőry Ajándok (kínai gyógymódok)

Parapszichológia:
dr. Egely György, Paulinyi Tamás

Pedagógia:
Vekerdy Tamás, Simonfalvy László, Székely György, Paulinyi Tamás, Kopcsik István, Jakab Tibor

Ezotéria – szellemtudományok:
Székely György, László Ervin, László Ruth, Popper Péter, Nádorffy Lajos

Vallás – spiritualizmus:
Molnár Edit, Dombi Ferenc, Bulányi György, Gyökössy Endre, Kemenes Gábor, Honti Margó, Biegelbauer Pál, Bányai Géza, Müller Péter

Művészetek:
Révász Ágnes, Lajkó Félix, Csikós Ilona, Károlyi Zsófia, Kovács Attila, Balogh Jenő, Kazanlár Ámin Emil, Labant Csaba, az Arvisura Színház tagjai

Művészettörténet:
Jankovich Marcell, Papp Gábor, Molnár V. József, Jakab Tibor

Környezetvédelem – ökológia:
Sebeők János, László Ervin, Mezei Klára, Balogh Jenő, Mikola Klára, Bányai Géza
Baraka – magazin egy teljesebb életért

Szombat 13,00-14,00 szerkesztők: Bányay Géza, Fekete Gábor, Paulinyi Tamás, Vass Boldizsár.

A Baraka magazin egyik szülőatyját – Fekete Gábort – kérdeztem a magazin történetéről, eszmeiségéről.

– Egy éve szól a Baraka – magazin egy teljesebb életért. Mutasd be kérlek a műsort.
– Két éve volt egy mozifilm A világok arca – Baraka címmel. Ez a film számunkra a Földet, mint egy sokarcú, sokszínű lélegző lényt mutatta be. Természeti jelenségek, az állatvilág, természeti népek és a civilizált emberi társadalmak életképeit egyszerre. Összefüggéseiben és egymásra utaltságukban. Ez adta az indító gondolatot, hogy – mai divatos szóval élve – a holisztikus életszemléletet, életformát bemutassuk az embereknek például egy rádióműsor formájában. Egyúttal egy kiutat szeretnénk mutatni a mai világból, amelyben egyre nő a káosz. Nem vagyunk semmilyen irányzatnak, szervezetnek, csoportnak elkötelezettjei. A Baraka tehát szól természetgyógyászatról, szellemtudományokról és a holisztikus pedagógiai, művészeti és vallási jelenségekről, módszerekről.
– Mit jelent az, hogy holisztikus irányzat, módszer?
– A szó görög eredetű, teljeset, teljességet jelent. A holisztikus természetgyógyászati, pedagógiai, művészeti irányzatok célja, hogy rámutasson, ha önmagukban megteremtjük a békét, a harmóniát, a teljességet, akkor válhat életünk és belső világunk harmonikussá, teljesebbé. A teljesebb ember sajátossága pedig az, hogy mivel látásmódja és érzésvilága nyitottabb, teljesebb lett, egyre több érzékenységet, képességet fedez fel magában, a pedagógia, a művészetek, a vallások és tudományos irányzatok terén. Az ilyen ember autodidakta módon egy kis polihisztorrá válhat, és átélheti azt, hogy a benne élő és most már meg is nyilvánuló tudósművész-tanító és gyógyító énjének a forrása, gyökere egy.
– Ahhoz, hogy hitelesen tudjatok erről beszélni, megkülönböztetni a sarlatánokat az igazi gyógyítóktól, nektek is át kellett élni mindezeket a változásokat, ezáltal ti is egy kicsit polihisztorrá kellett hogy váljatok. Jól gondolom?
– Igen, azt is mondhatom, hogy mindannyian kezdő polihisztoroknak számítunk. Erre legklasszikusabb példa Paulinyi Tamás esete, akivel fél évig ketten csináltuk a műsort. Ő gyakorlatilag tudományos kutató, tanár, író és költő egy személyben. Parapszichológiai laboratóriumban dolgozik, ugyanakkor nemrég jelent meg egy verseskötete. Vass Boldizsár és Bányay Géza vállalkozók és újságok cikkeinek szerzői, írói egyben. Jómagam szintén szoktam verseket írni, most készül első regényem, de engem is rendkívül érdekel a tanítás, a gyógyítás és elmélyülten foglalkozom meteorológiával, történelemmel és szellemtudományokkal.


(A Civil Rádió Hírleveléből)

Parola archívum