Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
A városi önkormányzat szerveződéséről
Szerző:
Szamosvári György
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1990
Szám:
1
Oldalszám:
10. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Kárpáti István
Intézmények:
Települések:
Gyöngyös
Tárgyszavak:
önkormányzati munka
Megjegyzés:
Annotáció:
Gyöngyösön 1989 végén az átmeneti időszak - mint mindenhol- létrehozott az önkormányzatokban egy felemás helyzetet, nevezetesen, alulról még nincs, felülről már nincs ellenőrzés, függőségi helyzet. Hogyan kell viselkedni most a civilszerveződéseknek.

Parol25

A városi önkormányzat szerveződéséről

Gyöngyösön az 1989-es évre sorra létrejöttek a politikai pártok helyi csoportjai.
Az MSZMP egyik utódpártja, az MSZP - időnként sikerrel, időnként sikertelenül - leveti korábbi ballasztjait. A Városi Tanács hirtelen elkezdte hangoztatni pártoktól független semleges működését, így az MSZP esetleges progresszív változásait ügyesen elhárítja magától. A tanácsi apparátusban, a polgárok megbízását nélkülöző tanácstestületben és a helyi termelőegységek, intézmények vezetésében a 40 év alatt kikovácsolódott visszahúzó beidegződések . konzerválódtak.
Alulról még nincs, felülről már nincs ellenőrzés, függőségi helyzet. Így aztán (tisztelet a kevés kivételnek) előttünk állnak a helyi torz alakulatok. Nem nehéz felismerni az őket sarkalló célt: pozíciók átmentése későbbi időkre.
A város civil társadalma, ha felelősséggel viseltetik saját települése iránt, nem nézheti tétlenül ezt a helyzetet. Nem ülhetnek ölbe tett kézzel, hogy közéletüket jobbítóan befolyásolják, nem várhatnak a szabad tanácsválasztás időpontjáig. (Különben is, akkor sem fog csoda történni.)
Az ellenzéki kerekasztal politikai szempontból foglalkozott ezzel a
kérdéssel, de érthető okokból most az országos választásokra koncentrál.
Ebben a helyzetben a helyi közélet más szintjein kell felvetni a kérdést. Szerencsére voltak, akik felvetették. A Múzeum Baráti Kör kezdeményezte a "Szövetség Gyöngyösért" létrehozását. Társadalmi- és politikai szervezetek, egyesületek, vallási közösségek szövetkezésre hívnak. Mint ahogy alakuló nyilatkozatukban megfogalmazzák: "...Az elmúlt évtizedek zsákutcába torkolló társadalmi mechanizmusa már csak akadozva működik ... Az átmeneti időszak komoly veszélye, hogy városunk közéletében is háttérbe szorulnak olyan egyetemes emberi, kulturális és történelmi értékek, amelyek megőrzése és szolgálata független a napi politikai csatározásoktól. nem lehet a pillanatnyi gazdasági helyzet függvénye ... Kulturális értékeinek megőrzése, a város lakói kulturális igényének megőrzése és továbbfejlesztése nem lehet sem állami, sem társadalmi szinten egy-egy intézmény kizárólagos feladata."
Mindezek megoldására széleskörű társadalmi összefogást sürgetnek. Az összefogás szerveződése, a közélet befolyásolásának módozatai még nem álltak össze.
EI ne kiabáljuk, mégis valami elindult. Az 1989. december 21-i tanácsülésen a Múzeum igazgatója szerényen előterjesztette a "Szövetség" nyilatkozatát. Felhördülő, arrogáns fogadtatás volt a válasz. Következésképpen a kérés, amellyel a Városi Tanácshoz fordultak - "...vegye figyelembe a Szövetségbe tömörült szervezetek véleményét és ne hozzon olyan elvi jelentőségű döntéseket, amelyekkel nem tudnánk egyetérteni" - egyelőre csupán óhaj maradt.
A gyöngyösiek abban bízhatnak, hogy induló mozgalmak megizmosodását már nemegyszer segítette elő a másik oldal elbizakodottsága. Szamosvári György

Parola archívum