Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Barangolás az interneten
Szerző:
Varga Máté
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
2001
Szám:
4
Oldalszám:
11
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Közösségfejlesztők Egyesülete
Települések:
Dunavecse
Tárgyszavak:
Megjegyzés:
Annotáció:

Tartalom
Barangolás az interneten

A Parola előző számában hírt adtunk a „Nem boszorkányság… Internet!” program megszületéséről és a program tervezetéről, most a megvalósítás első lépéseiről olvashatnak az érdeklődők.

Az elképzelés gyakorlatban való kipróbálására jó alkalomnak mutatkozott a Dunavecsei Gazdasági Kiállítás, melyet másodszor szerveztek meg a kistérség vállalkozói számára 2001. december 1–2 között. A rendezvényen kunszentmiklósi és tassi hozzáértők részvételével és a Közösségfejlesztők Egyesületének segítségével alakítottunk ki egy Internetsarkot, és két napon keresztül bemutatókat tartottunk. Megpróbáltunk baráti környezetben, érdekes témákkal felkészülve, egy zenékkel fűszerezett, jó hangulatú közös barangolást szervezi a világhálón. Az eredmény az ötlet és a kivitelezés szempontjából megnyugtató volt, sokan kerestek meg minket kérdéseikkel, kéréseikkel, mások kíváncsiak voltak, érdeklődtek a terveinkről, és akadtak olyanok is, akik csak szívesen időztek el velünk.

Várakozásainkkal ellentétben azonban nem volt annyi látogató, hogy eredeti tervünk szerinti, előre meghirdetett, 1-2 óra terjedelmű témák mentén haladjunk, így legtöbb esetben az érdeklődők kíváncsiságára, kívánságaira kellett hagyatkoznunk. Azok, akik először „csaptak le” a lehetőségre - rövid körbeszaglászás után birtokba vették a terepet – gyerekek voltak. Mivel nekik nem volt meghatározott elképzelésük, miről is szeretnének látni, hallani, ezért egyik tassi kollegánk internetezésben jártas fiai vették át az irányítást, és azonnal rátapintottak a környékbeli gyerekek gyengéire (az autókkal indítottak, majd az aktuális filmbemutatókon és leírásokon keresztül áteveztek a játékok világába). A gyerekek érdeklődése – szerencsés módon – magával hozta a szülők kíváncsiságát is. Sokszor, a lassú megkörnyékezésen túlesve, terveinkről faggattak minket, és támogatták a kezdeményezést, de legtöbben nem saját, hanem gyermekeik lehetőségeit fedezték fel benne. Mi azért csak bátorítottuk őket: ha már itt vannak, mondják meg, ha valamire kíváncsiak! A sporttal kapcsolatban felmerült kérdések mérföldkőnek számítottak. A labdarúgás és kosárlabda vezetett el minket a külföldi és magyar sporthírekig, majd a sportújságokon keresztül a napi sajtóhoz és a nagyobb napilapokhoz (rövid kitérőkkel a grafika, képek, vicces képek, humor felé). Innen a különböző médiumok már adták magukat: sokan voltak kíváncsiak a magyar tv-csatornák honlapjaira, médiasztárok fényképeire és az internetes rádiókra.

A legizgalmasabb feladatok mégis akkor jelentkeztek, amikor valaki előre meghatározott kéréssel, kérdéssel fordult hozzánk. Volt olyan, aki nem élhetett tovább a Davis kupa (tenisz) friss eredményei nélkül, melyeket csak az Interneten lehet fellelni és ott is csak angol nyelven. Egy mozgássérült fiatalember a számára és a civil szervezetének elérhető támogatásokról, pályázatokról és hasonszőrű civil kezdeményezésekről érdeklődött. A gitáros zenére felfigyelvén, egy láthatóan acélosabb hangzásokat kedvelő fiatalember motorokról, motoros bandákról és kemény zenékről informálódott. Volt olyan is, aki új autót szándékozott vásárolni, és mindent meg akart tudni az adott modellről, mást a legfrissebb divat érdekelt, valakit a sakk és a játék, másokat a könyvek és a zene, és még sorolhatnám.

Nem volt lehetőségünk viszont egy meghatározott csoporttal és egy viszonylag állandó létszámmal foglalkozni, így kevesen jutottak el odáig a laikusok közül, hogy maguk is megpróbálkozzanak az internetezéssel. Szerettük volna, ha alkalmunk nyílik egy-egy témát alaposabban kivesézni, valamiről minden lehetségest, vagy fellelhetőt megtalálni, megismerni.

Ezért szeretnénk mielőbb több településen is bemutatókat szervezni egyéni érdeklődőknek és homogén csoportoknak is (szövetkezet, egyesület, baráti körök stb.), akikkel később rendszeres barangolásokat is indíthatunk.
Varga MátéTartalom
Parola archívum