Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Settlement Perén
Szerző:
Benkő Fruzsina
Sorozatcím:
Parola
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
2015
Szám:
4
Oldalszám:
24
A cikkben lévő
Nevek:
Benkő Fruzsina
Intézmények:
InDaHouse Hungary, NESsT Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Program, Szociális Innováció Alapítvány, Encsi Kistérség, Norvég Civil Alap
Települések:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Pere
Tárgyszavak:
fenntartható gyerekprogram, nem-formális módszerek, játék- és élménypedagógia, kora-gyerekkori fejlesztés, társadalmi vállalkozás, önkéntesek bevonása. Szegregált oktatás. Vendégház
Megjegyzés:
kategória: tájékoztató
Annotáció:

Benkő Fruzsina
Settlement Perén

Előadásomban az InDaHouse Hungary https://indahousehungary.wordpress.com/ és https://www.youtube.com/watch?v=1l0C1aeLSvo alapítójaként mutatom be munkánkat, azt a két éve tartó intenzív folyamatot, melynek az a célja, hogy létrehozzunk egy olyan fenntartható gyerekprogramot Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amely hatékonyan javítja az érintett családok életét.
Szociális munkásként, több, mint 10 éves tapasztalattal a civil szervezetek működését illetően, valamint 5 éves közalkalmazotti múlttal döntöttem úgy, hogy egy államtól és hosszú távon a pályázati forrásoktól is független programot szeretnék elindítani, melynek ezáltal a szakmaiság lehet az elsődleges mozgatórugója. Így a fenntarthatóság a kezdetektől fontos szempont volt, nem is kezdtük el a segítő munkát addig, amíg nem volt egészen pontosan kidolgozott tervünk arra, hogy miből fogjuk hosszú távon finanszírozni a tevékenységünket. A NESsT Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Programjában http://www.nesst.org/wp-content/uploads/2013/09/2013-P%C3%A1ly%C3%A1zati-felh%C3%ADv%C3%A1s.pdf
kialakult az az üzleti modell, amely a turizmuson alapul és amelynek azóta is dolgozunk a megvalósításán.
A társadalmi vállalkozás mellett az önkéntes munka a programunk másik fenntarthatósági eleme. Források nélkül kezdtük el a munkát, az egyetlen lehetőség az önkéntesek bevonása volt, az eszközöket adományokból fedeztük. Az önkéntesek bevonásának azonban nemcsak az az előnye, hogy nem kerül pénzbe, hanem az is, hogy motivált, kíváncsi, együttműködő emberek dolgoznak a programban, a saját érdekeiket háttérbe szorítva. Emellett az is nagyon fontos, hogy az önkéntesek az élet minden területéről érkeznek, nemcsak a segítő, illetve a pedagógus szakmákból, ezáltal még hatékonyabban valósul meg az az eredeti célunk, hogy csökkentsük a célcsoportunk társadalomtól való elszigeteltségét és egyúttal növeljük a szolidaritást.
Programunk helyszínét szakmai kapcsolatokon, tanácsokon keresztül kerestük. Csupán ketten voltunk, sosem vezettünk hasonló programot, nem vállalkoztunk soha, nem volt pénzünk, szinte csak a lelkesedésünk és a (visszatekintve csekélynek mondható) szakmai tudásunk állt a rendelkezésünkre. Ezeket a kezdeti nehézségeinket kompenzálandó olyan helyet kerestünk, ahol nem teljesen reménytelen a leendő munka: nyitott közösséget, együttműködő vezetést, szerethető környéket, ahova visszavágynak az önkéntesek és a turisták. Ugyanakkor célunk volt egy olyan települést találni, ami messzebb van Budapesttől, és így kisebb az esélye arra, hogy hasonló fejlesztő program vesse meg a lábát.
A Szociális Innováció Alapítvány http://www.szocexpo.hu/tartalom/szocialis-innovacio-alapitvany vezetőinek iránymutatása és az Encsi Kistérségben található kapcsolataik vezettek minket a Budapesttől 210 kilométerre található Perére, a 360 fős, Hernád-parti kis faluba, ahol 2014 júliusa óta tartunk havi egy-két önkéntes hétvégét. Ezek elsődleges célja a gyerekek fejlesztése nem-formális módszerekkel, játék- és élménypedagógiával, sporttal. A kisgyerekes családokat kora-gyerekkori fejlesztéssel támogatjuk, általában a saját otthonukban. Emellett a felnőttekkel is próbálunk együtt dolgozni, bevonni őket a leendő társadalmi vállalkozásba, illetve a gyerekprogramok menetébe.
A problémák, amelyekre igyekszünk reagálni, az elszigeteltség, a kiszolgáltatottság, a szegénység, a gyerekek esetében az alacsony színvonalú, sok esetben szegregált oktatás következményei. Az a célunk, hogy azok a gyerekek, akik részt vesznek a programjainkon, olyan felnőttekké váljanak, akik nemcsak az alá-fölérendeltségi viszonyt és a megfosztottságot ismerik. Szeretnénk meghonosítani az egymás iránti bizalmat, az együttműködést, az olyan helyzeteket, amikor mindenki nyer. Azáltal, hogy a faluba rendszeresen érkeznek máshonnan önkéntesek, s a gyerekek fontosnak és idegen emberek által szeretve érzik magukat, ami nagyon fontos tapasztalat és hasznos lesz, amikor a falun kívül próbálnak majd szerencsét. Ha sikerül bevonni a szüleiket a társadalmi vállalkozásunkba, akkor tanúi lehetnek egy olyan folyamatnak, ahol a szüleik önmegvalósítás által keresnek pénzt, ami szintén pozitív hatással lehet a gyerekekre későbbi életük során. A felnőttekkel ugyanis olyan közös kezdeményezésen dolgozunk, melynek keretében alternatív falusétákat vezetnek majd a faluban, mely során saját tudásukat, saját értékeiket csomagolják egy eladható termékbe. Az első próbaséta áprilisban valósult meg, 7 perei bevonásával és nagyon jól sikerült. A társadalmi vállalkozásunk másik terméke egy vendégház lesz, melynek bevételét a program fenntarthatóságára fogjuk tudni fordítani. Az elindulásban a Norvég Civil Támogatási Alap https://norvegcivilalap.hu/ segít minket.
Célunk, hogy minél több emberhez eljusson a programunk híre, ezért aktívak vagyunk a Facebook-on www.fb.com/indahousehungary . Minden alkalmat megragadunk arra, hogy önkénteseket toborozzunk, annál is inkább, mert a tevékenységeinket szeretnénk kiterjeszteni egy Peréhez közeli cigánytelepre, Fügödre és ahhoz nagyobb emberi erőforrásokra lesz majd szükségünk.

Parola archívum