Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Felhívás az Új Szabadművelődési Mozgalom támogatására
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1990
Szám:
2
Oldalszám:
2. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Települések:
Révfülöp
Tárgyszavak:
művelődési mozgalom, önszerveződés támogatása
Megjegyzés:
Annotáció:
Olyan szabályozást sürget, amely segíti és lehetővé teszi az új, a demokratikus, a pluralista jellegű művelődési mozgalmak, egyesületek, intézmények kialakulását és tevékenységét.

szabmuv.txt

F E L H Í V Ć S
az Új Szabadművelődési
Mozgalom támogatására

1990. február 23-25-én Révfülöpön, a szabadművelődési mozgalom 42 évvel ezelőtti államosításának és megszüntetésének helyszínén találkozóra gyűltek össze az állampolgári kezdeményezésre születő kulturális mozgalmak és a kialakuló művelődési önkormányzatok képviselői, támogatói.
Céljaik és tapasztalataik kölcsönös megismertetése után megállapították, hogy Magyarország demokratikus jogállamként való megteremtésének feltétele a kulturális élet egészséges működése. Az állami irányítású kulturális politika és művelődési intézményrendszer összeegyeztethetetlen a kibontakozó civil társadalom igényeivel. Szükségszerű tehát a közművelődési törvény azonnali hatálytalanítása. Olyan szabályozás kell, amely lehetővé teszi és segíti az új, a demokratikus, a pluralista jellegű művelődési mozgalmak, egyesületek, intézmények kialakulását és tevékenységét. Egyúttal a helyi önkormányzatok szerepének növekedésére való tekintettel az állami szakigazgatás elveinek és szervezetének radikális átalakítására van szükség.
Társadalmunkban bíztató jelek mutatják a kulturális önszerveződés iránti készséget. A jogalkotásnak az önkormányzatiság és az állampolgári jog alapján segítenie kell e törekvéseket és a helyi kulturális önkormányzatok megalakítását. Felhívunk minden kultúra iránt felelősséget érző állampolgárt és közösséget, hogy településükön vegyék kezükbe saját művelődésük ügyét.

Révfülöp, 1990. február 25.

Az Új Szabadművelődési Konferencia
résztvevői


Parola archívum