Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Gyökérteres szennyvíztisztítás
Szerző:
Beke Pál
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1990
Szám:
1
Oldalszám:
14. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Települések:
Tárgyszavak:
szennyvíztisztítás, környezetvédelem, gyökérteres szennyvíztisztítás
Megjegyzés:
Annotáció:
Egy olyan német szennyvíztisztító eljárást ismerhetünk meg, mely ökológiai rendszerünk önszabályozott kölcsönhatását használja ki. A biológiai szennyvíztisztító telepített náddal működik.

Parol61


Gyökeres szennyvíztisztítás

Tavaly novemberben magam is szemügyre vehettem a Kasselhez közeli Melchiorsgrunban, egy szelíd dombhátra telepített szociális telepen azt a bioiógiai szannyvíztisztítót, amely egy 40-50 tehenet tartó tehenészet és tejfeldolgozó (alapvetően sajtokat készítő) üzem, valamint az ott élő 60-80 ember szennyvizét tisztítja meg. Az egészből persze nem sokat láttam: jobbára nádas nőtt; azon a 8-10 méter széles és mintegy a Szilágyi Dezső tértől a Halász utcáig tartó hosszúságú területen, amelynek végén kicsiny patakként csörgedezett a megtisztított víz a völgy aljában. A tisztítómű ott egy világlátás, az antropnzófusság logikája szerinti, alig néhány éves önálló településen működik, ahol immár újból terem a domboldal s ahol hatalmas, gyönyörű faépületeket emeltek maga-maguknak az önkéntes ápoláson résztvevő volt kábítószeresek és alkoholisták (ők úgy mondják: vendégek), akiknek gyógyítása is inkább humánus, a szervezet regenerálóképességének fokozására alapozódó gyógyászati elvén alapul, semmint a kémián és az erőszakon. A legkülönfélébb dolgok, a természet és az emberek normális és logikus együttműködésére, e megértésre, a szeretetre és az egyszerűségre alapozott világukba természetes következetességgel simul a kémiát és a' mechanikát nélkülöző tisztítórendszer, mintegy a táj részeként észrevétlenül.
A tisztítási eljárás az ökológiai rendszer önszabályozott kölcsönhatását használják ki. A szennyvíz ezen gyökértér tisztító eljárásnál egy nádgyökérre! átszőtt mintegy 60 cm vastag földtömegen folyik át vízszintes irányban, a talajvízből .elszigetelő réteg felett. A növények, a talaj és az abban élő mikroorganizmusok együttműködése idézi elő a szennyvíz tisztítását. A legnagyobb részarányban ez az oldott szerves anyagok lebontásából adódik (mindenekelőtt a nagy számú talajbaktérium révén), továbbá lerakódás. és tartós kötődés (pl. a foszfátoknál) a talaj- alkatrészekhez, a talaj vízvezető képességeinek növekedése, valamint oxigén bevitelével a nádnövény révén.
Könnyen belátható, hogy a század húszas éveiben kidolgozott, de alkalmazását csak a környezetvédelmi gondolat megjelenésétől remélő szisztéma lényegesen olcsóbb az eddig ismert tisztítórendszereknél s jobban simul a meglévő környezetbe. Persze csak ott, ahol még van egyáltalán környezet: a falvak, a kisvárosok esetében. Miután a természethez idomuló, a domborzati viszonyokhoz szükségképpen alkalmazkodó együttesről van szó, a helyszíni konkrét tervezés elengedhetetlen. Magyarországon immár épül a referencia-telep: elkészülte után 3 évvel képes tervezett teljesítményére, egy ezer lelkes falu teljes szennyvizének folyamatos tisztítására. Nyugat-Németországban a legkülönfélébb szituációkban alkalmazzák; immár vágóhídi telepítése is ismert. Megjegyzem: az ott már régen nem föllelhető nádat palántánként 6 márkáért veszik az ezt építeni kívánók: ez a nád nálunk még mindenütt föllelhető. Mint a szennyvíz is alattunk, vizeinket fertőzve-mocskolva.
Egyesületünk rendelkezésre áll minden településnek, településrésznek e rendszer telepítését, a telepítés körülményeit megbeszélendő. Kellő számú érdeklődés esetén a Nugat-Berlini tervezőintézet képviselője február végetájt szívesen ad választ az érdeklődők közösen föltett kérdéseire.

beke

Parola archívum