Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Őshonos gyümölcsfák génbankja Taliándörögdön
Szerző:
Bazsó Gabriella
Sorozatcím:
Parola
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
2008
Szám:
1
Oldalszám:
19
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Települések:
Taliándörögd
Tárgyszavak:
génbank, Taliándörögd, gyümölcsfa, fiatalok
Megjegyzés:
Annotáció:

2005 tavaszán 30 db facsemete érkezett Taliándörögdre, melyek elültetésére a Dörögdért Ifjúsági Egyesület vállalkozott – nem véletlenül –, hiszen a „csemeték” az ő munkájuk eredményeként érkeztek a településre, a dörögdi őshonos gyümölcsfák génbankját képezve!
Taliándörögdön még 2000 őszén indult útjára egy program, a Pagony Táj-és Kertépítész Iroda támogatásával. Nyertes pályázatuk a település őshonos gyümölcsfáinak feltérképezését tűzte ki célul. A feladatot az Ifjúsági Önkormányzat tagjai vállalták magukra, a Dörögdért Ifjúsági Egyesület tagjainak segítségével. Nagyon komoly munkát jelentett ez! Egy-egy fával kapcsolatosan nagy terjedelmű, alapos, szakmai hozzáértéssel összeállított űrlapot kaptak a kezükbe a gyerekek, valamint a településről készült, nagyléptékű, az egyes portákat helyrajzi számmal is jelölő térképet, gyűjtődossziékat és fényképezőgépet.
A közös megbeszélések és az űrlapok begyűjtésének helye a Közösségi Ház lett. Először is párokat alkottak a gyerekek, s felosztották a területeket, melyik páros mely utcákat, házakat járja végig. A térképen bejelölték az őshonos fák helyét, majd előkerültek az adatlapok. Nagy odafigyelést igényelt, hogy a fa fotózásához melyik évszakban, mikor fogunk hozzá, hogy ne késsük le se a virágzást, se a termést.
Ami azonban közösségünk szempontjából a legjelentősebb volt, az az, hogy a tulajdonosoktól össze kellett gyűjteni olyan információkat is, amelyekhez nem volt elég a fényképezés, a préselés, a kóstolás, a mérés, hanem ki kellett faggatni a házigazdát is! Történeteket gyűjtöttek az adott fához kapcsolódóan, megtudakolták, miként hasznosítható legjobban a gyümölcse stb. Persze a gyerekek „sem úszták meg”, hisz a kikérdezett is kíváncsi lett, mit is csinálnak, mire kellenek nekik ezek az információk. Ennek eredményeként egy új kapcsolat alakult ki az idősek és a gyerekek között. Közelebb kerültek egymáshoz. A program egyik legnagyobb hasznának ezt tartjuk.
Egy másik fontos hozadék: a fiatalok új (régi) értékeket fedeztek fel, ismertek meg; felelősséget vállaltak és éreztek egy feladat elvégzésére, a felmért fák sorsa iránt(!), megélhették az elvégzett munka konkrét eredményét is. Erősödött kötődésük egymáshoz és Taliándörögdhöz!
A harmadik: a gyümölcsfa-génbank megalapítása. Az elkészített adatlapok szakemberek kezébe kerültek, akik beazonosították az adott fa pontos fajtáját. Ezekből kaptuk meg aztán a csemetéket. Borongós, esős napra ébredtünk a tervezett ültetés időpontjában. Ez azonban nem félemlítette meg a lelkes csapatot! Az Önkormányzat által rendelkezésünkre bocsátott területen megkezdtük a munkát. Főként fiúk tevékenykedtek (a korábbi időszakban a papírmunkát a lányok vállalták inkább), s mire végeztünk, néhány gondoskodónak köszönhetően jó kis zsíros kenyér, hagyma, forró tea várta a szorgalmas csapatot.
Nem feledhető, hogy ezek a csemeték további ápolást, gondozást igényelnek, hogy majdan valóban teremjenek, s egy egészséges, még sokaknak örömet (és gyümölcsöt, s gyümölcsfát) adó génbankunk legyen!
S amit kívánok magunknak (s minden településnek): sok-sok helyben élő, testileg, lelkileg, közösségileg egészséges fiatalunk cseperedjen, akik szívesen figyelnek oda az öreg gyümölcsfákra, az idős emberekre és egymásra!

Parola archívum