Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
VIRÁGOZTASSUK FEL A LÖVŐHÁZ UTCÁT! (az akció honlapjáról, www.lovohaz.szubkultura.hu)
Szerző:
Sorozatcím:
Parola
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
2008
Szám:
3
Oldalszám:
9
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Települések:
Tárgyszavak:
célkitűzés, Lövőház utca, felhívás, munkaterv
Megjegyzés:
Annotáció:
VIRÁGOZTASSUK FEL A LÖVŐHÁZ UTCÁT!

(az akció honlapjáról, www.lovohaz.szubkultura.hu)
TudnivalókCélkitűzés

A Budapest II. ker. Lövőház utca egy dinamikus fejlődésben lévő, kedves utca, ahol a Millenáris park közelsége és a II. kerület zöld jellege miatt sorra nyílnak a hangulatos, emberközpontú üzletek, vendéglátóhelyek, kismama ellátók – az utcának barátságos, élhető falu jelleget kölcsönözve. Ezzel a szerencsés tendenciával sajnos jelenleg ellentétben áll az utca általános környezeti állapota, amit leginkább az „elhanyagolt” jelzővel illethetnénk. Rengeteg a szemét, a járdák mocskosak, a falak piszkosak, a fák betegesek, a tövüket sokan leginkább hamutálcának és kutya WC-nek használják, és sajnos óriási az áthaladó és átmenetileg itt parkoló gépkocsik száma is.
Célkitűzésünk a Lövőház utca környezeti állapotának lehetőségekhez mért jelentős javítása a lakóközösség bevonásával, egyszerű és olcsó eszközökkel, elosztott felelősség és munkavégzés mellett, alulról szerveződő módon.
Ez a honlap segítséget kíván nyújtani az egyéni és közös ötletek és érdekek összeszervezésében, összehangolásában egy 2008. április 19-i közös utcakép-javító akció sikeres lebonyolításához. (A munka az akció után folytatódott, lásd a honlapot: www.lovohaz.szubkultura.hu! A szerk.)


Megvalósítandó feladatok

A projekt keretében az alábbi egyszerű – nagy anyagi ráfordítás helyett leginkább kollektív önkéntes munkát igénylő – ötletek megvalósítását tűztük ki célul (a lista bővíthető az ötletek és a ráfordított energia+pénz mennyisége alapján):

– az utca megtisztítása a szeméttől;
– az utcában található 70 fa, illetve fahely állapotának javítása, valamint a hozzájuk tartozó csekély, de nem elhanyagolható zöldterület igényes és kreatív rendbetétele;
– általános zöldítési munkák a lakók ötletei alapján (pl. virágládák, dézsák elhelyezése, falak futtatása futónövényekkel, lógó virágládák elhelyezése stb.).

Egyéb ötletek, amik leginkább a II. kerületi Önkormányzat támogatásától és szervezésétől függenek:

– a „kutyapiszok - zöldterület” konfliktus enyhítése újabb kutyaszemetesek elhelyezésével;
– az utcában nagy számban közlekedő mozgássérültek és babakocsisok mobilitásának; hatékonyabb biztosítása táblákkal, szabálytalan gépjárműparkolást gátló korlátokkal vagy szép virágládákkal stb.;
– az utca megtöltése lelkes, önkéntes, civil kertészekkel egy teljes napra a projekt megvalósításának idején, a Föld napja előtti hétvégén.

A projekt megvalósításában elsősorban az utca lakóira és az üzletsorok munkatársaira számítunk – lakóházanként vagy akár egyénileg szerveződve, minél nagyobb számban és minél több ötlettel, munkakedvvel és optimizmussal!
A vonatkozó jogszabályok ugyan kimondják, hogy a társasházak előtti utcafront tisztán tartása az adott lakóközösség felelőssége és feladata, mégis kérjük a II. kerületi Önkormányzatot is, hogy támogassa a kezdeményezést erkölcsi és anyagi tekintetben egyaránt!

Időbeosztás, általános munkaterv

Január
A projekt alapjainak kidolgozása, ötletelés, háttérinformációk beszerzése, első projektterv elküldése az Önkormányzatnak az esetleges támogatás részleteinek előkészítéséhez.
Február
Szóróanyagok és honlap elkészítése, a projekt átdolgozása az újabb ötletek, igények és a megkapható anyagi támogatás alapján.
Március
Lakók értesítése első körben, közös ötletelés élőben vagy a honlapon, a segítők, jelentkezők, résztvevők végleges összegyűjtése, a munka előzetes felosztása, az önkormányzati és egyéb támogatások formájának és mértékének véglegesítése.
március 25.
Első nyílt résztvevői megbeszélés a Marczibányi téri Művelődési Központban. (18.00–20.00, földszint 2-es terem)
április
Tervek véglegesítése, kellékek, eszközök, anyagok beszerzése.
április 10.
Második nyílt résztvevői megbeszélés a Marczibányi téri Művelődési Központban. (18.00–20.00, első emelet Klub 1 terem)
április 19.
A projekt megvalósítása. Az időpont a projekt szelleméhez illeszkedő Föld napja előtti utolsó szombat.
árpilis 20-
Utómunkák, az időből kiszorult feladatok befejezése, az új zöldterületek gondozása.


Hogyan segíthetek?

A Lövőház utcában laksz? Netán itt dolgozol? Vagy csak erre szoktál sétálni néha? Vagy sosem jártál még itt, de szívesen veszel részt egy ilyen szuper akcióban?
Tulajdonképpen mindegy, hogy melyik kérdésre válaszolsz igennel, szükségünk van a segítségedre, ötleteidre, kreativitásodra, lelkesedésedre vagy a kapcsolati tőkédre, szervezőképességedre!
Az alábbi típusú feladatokat vállalhatod például magadra (vagy bármi egyebet, ami még eszedbe jut):

- ötletelés a honlapon vagy élő megbeszéléseken egyénileg;
- a házadban a lakók összeszervezése, közös ötletelés, tervek elkészítése és persze megvalósítása;
- az egyes feladatokban való aktív részvétel akár szervezőként, akár csak segítőként;
- terjesztés, szórólapozás, szebb szóróanyagok készítése, anyagok kifüggesztése a házadban stb.;
- kapcsolati tőkéd kihasználása támogatás szerzéséhez, sajtóanyagok létrehozásához stb.;
- segítők toborzása (lakótársak, utcatársak, barátok, ismerősök, anyu-apu stb.);
- fotózás, filmezés, cikkírás, dokumentálás;
- bármi egyéb, amit hasznosnak ítélsz...

Mindezt elkezdeni nagyon egyszerű! Először iratkozz fel a résztvevők listájára, majd böngészd a feladatok menüpontot, és keresd meg a neked legmegfelelőbb pontokat. Vedd fel a kapcsolatot a többi résztvevővel, álljatok össze kisebb csoportokba egy adott feladat elvégzéséhez, beszéljetek élőben is és találjátok ki, mi hogy legyen... A siker rajtad is múlik!
Ha vannak ötleteid, amit szívesen megosztanál a többiekkel élőben is, vagy nincsenek, de szívesen segítesz mások ötleteinek megvalósításában, gyere el a résztvevői megbeszélésekre is, és képviseld a házad, környéked!
Végül, akárhogy is alakul, mindenképpen számítunk rád április 19-én!


Ki állja az anyagiakat?

Az akció alulról szerveződő módon indul, azaz nincs központi költségvetése. Mivel az itt lakók közös érdeke, hogy az utcájuk szebb legyen, mindenki annyit áldoz erre a célra, amennyit tud. A cél az lenne, hogy minél kisebb anyagi ráfordítással minél látványosabb eredményeket tudjunk elérni, ez pedig csakis a lelkesedésünkön, kreativitásunkon és az összefogáson múlik!
Persze a kezdeményezést magánszemélyek és intézmények egyaránt támogathatják! Az eddigi támogatóink, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget:

deja.huwebhosting, domain név, számítógépes szakmai tanácsadás
Marczibányi téri Művelődési Központingyenes terembérlet a két résztvevői megbeszéléshez – gyors, kedves, lelkes ügyintézéssel!
Színművekszínes szórólapok nyomtatása
Rozsos Zsoltmagánszemély a Forint utcából, aki 20 000 Ft-ot adott, hogy költsük a projektre
Mammut Zrt.egynyári és évelő virágok, cserjék, föld, ágyásszegély, díszfák 158 000 Ft összegben

És persze ha te is úgy érzed, hogy szívesen támogatnád a kezdeményezésünket, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy keresd fel Papa Gyros-át és dobd be az apródat a perselyünkbe...


Ki a szervezője a projektnek?

A projektet Lövőház utcai lakók kezdeményezték. A résztvevők listája nyitott és folyamatosan bővül! Csatlakozz TE is!

(Az eredményeket és a további munkát lásd a honlapon: www.lovohaz.szubkultura.hu. A szerk.)

Parola archívum