Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Az Észak-Magyarországi Roma Unió 10 év alatt végzett munkájának vázlata
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Roma program
Év:
2002
Szám:
1
Oldalszám:
12
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Települések:
Tárgyszavak:
Észak-Magyarországi Roma Únió
Megjegyzés:
Annotáció:

Tartalom
Az Észak-Magyarországi Roma Unió 10 év alatt végzett munkájának vázlata

Kiadtunk egy néhány oldalas, romáknak szóló ingyenes szociális, munkaügyi, egészségügyi, környezetvédelmi hírlevelet, amelyben megfelelő információkkal tudjuk ellátni az Ózd és vonzáskörzetében élő romákat. (2001)
- Szervezetünk 2000. augusztus 5-én beindította kisebbségi jogvédő irodáját, amely elsősorban a kilakoltatásokkal kapcsolatos ügyekkel foglalkozik.
- 2000 áprilisától 2001 áprilisáig hét fő cigány származású szociális asszisztenst foglalkoztatott a szervezetünk, akik védőnőkkel együtt dolgoznak a perem-területeken.
- 2000 márciusában a Millennium tiszteletére a perem-területeken elnökségi tagjainkkal, aktivistáinkkal és az ott lakó emberekkel karöltve tisztasági versenyt rendeztünk.
- Oktatási konferenciát rendeztünk „A cigány gyermekek továbbtanulási esélyei és lehetőségei” címmel, amelyen résztvettek városunknak és környékének általános iskolai igazgatói és azoknak az intézményeknek a vezetői, akikkel rendszeres kapcsolatot tartunk fenn. (2000)
- Szervezetünk 1999 januárjában felkérést kapott, hogy vegyünk részt egy 3 éves területfejlesztési progam végrehajtásában, amit a British Council égisze alatt Len Watson (Sheffield Halam University, Anglia) professzor kezdeményezett. A cél: Ózd város kilábalása a nehéz gazdasági helyzetéből. A cigány kisebbség integrálódásának társadalmi szerepével, lehetőségeivel és a képzési-oktatási programjainkkal kapcsolatos tapasztalatainkat adtuk át a külföldi kollégák részére.
- Ösztöndíjat adtunk több mint 60 általános iskolásnak, akiknek a szülei munkanélküliek. (1999)
- „Gyere velünk a könyvtárba” címmel gyermekprogramot indítottunk be 1998-tól.
- Játszóház-programokat szervezünk általános iskolák alsó tagozatosai részére évente két alkalommal, ahol nagy létszámban tanulnak cigány származású gyerekek (1998-tól folyamatos).
- Környezetvédő tábort rendeztünk a Domaházi Ifjúsági Táborban 67 gyermek részére, ahol a résztvevők 50%-a nem cigány származású gyermek volt (1998).
- 1998 januárjában beindítottuk a Roma vezetők közéleti képzése c. rendezvény-sorozatunkat, melyben megyénk cigány kisebbségi önkormányzatainak elnökei és civil szervezetek vettek részt.
- Megalakítottuk amatőr színjátszók felnőtt- és gyermekcsoportunkat. Az egri Gárdonyi Géza Színház színművészei tanítják a résztvevőket, kommunikációs és önismereti tréninget is tartanak (1998 óta).
- Szervezetünk házigazdája volt a Civil Klub országos rendezvénysorozatának (1996–98).
- Több alkalommal szállítottunk nagy mennyiségben ruhaadományokat a peremterületeken élő szegény családok számára (1997 óta).
- Környezetvédő őrjáratokat indítottunk az általános iskolákban. A tanulók járták a várost, és összeírták a tapasztalt környezetvédelmi problémákat (szemetes területek stb.). Az így született dokumentumot továbbítottuk a város vezetőinek (1996-tól).
- Lakossági fórumot tartottunk több peremterületen is (pl. Bánszállás, Hétes, Velence telep). (1995-96)
- 1996-ban alakítottuk meg a környezetvédő csoportot, mert véleményünk szerint fontos a jövőben az egészségünk és a környezetünk kapcsolata.
- A Föld Napja alkalmából minden évben szervezetünk rendezi a városi szintű egész napos ünnepséget Ózdon, melyen a városnak és peremterületeinek összes iskolájából részt vesznek gyermekek, fiatalok (1995 óta).
- Megalakítottuk a Cigány Kismamák Klubját: felvilágosító előadások, személyiség fejlesztő tréning, korszerű táplálkozás a gyakorlatban, főző- és szabásvarrás tanfolyam, optimális családtervezés, csecsemőápolás. (1995)
- 1994 januárjától folyamatosan megrendezzük a „Cigány Népfőiskola” rendezvénysorozatát.
- Terem-labdarúgó tornát rendeztünk 14 csapat részvételével (1994).
- Segítségünkkel indult be az egészségügyi szakiskola Ózdon. Az iskolában tanulók teljes létszámát mi szerveztük meg (1993).
- A Roma Napok rendezvény sorozata keretében beindítottuk 1991-ben a Cigányok Kulturális Napját.
- Telente szánkótúrákat rendezünk a gyermekeknek (alakulásunk óta minden évben).
- Nyaranta kb. 60 gyermeket táboroztatunk (alakulásunk óta minden évben).
- Évente „Fenyő ünnepséget” rendezünk az általános iskolások részére (1991 óta minden évben).
- Évzáró ünnepségeken a jól tanuló cigány származású gyermekeket könyvjutalommal ösztönözzük (1991 óta minden évben).
- Nyáron táboroztattuk a kisegítő iskolában tanuló, nevelőotthoni kollégiumban élő gyermekeket.
- Az Észak-magyarországi Regionális Átképző Központ tanfolyamaihoz rendszeresen szervezünk résztvevőket.
- A 7-8. osztályos, továbbtanulni vágyó fiatalokkal rendszeres kapcsolatot építettünk ki, és segítjük őket, továbbtanulni érettségit adó intézményekben (pl. ruhaadományok, ösztöndíj támogatás). Rendszeresen önkéntes véradásokat szervezünk.
Észak-magyarországi Roma Unió
3600 Ózd, Bulcsú út 15. Tel./Fax: 06 48 572-023
Honlap: http://www.por-tal.hu/emruozd,
e-mail: emruozd@freemail.hu
Tartalom
Parola archívum