Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Ifjúsági vállalkozás Salgótarjánban: Kós Károly 4H klub
Szerző:
Pintér Kovács Katalin
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1995
Szám:
2
Oldalszám:
14. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Kós Károly Építőipari Szakközépiskola /Salgótarján/
Települések:
Salgótarján
Tárgyszavak:
4H mozgalom, műemlékvédelem, vállalkozás
Megjegyzés:
Annotáció:

4hsalgtj.txt

Ifjúsági vállalkozás Salgótarjánban

Kós Károly 4H Klub


A Salgótarjáni Kós Károly Építőipari Szakközépiskola diákjai és tanárai olyan társadalmi szervezet létrehozásán fáradoznak, amely a gazdálkodás és vállalkozás alapjaival ismerteti meg a tanulókat.
A 4H mozgalom a század elején indult az Amerikai Egyesült Államokból, és napjainkban az egész világon elterjedt. Az alapgondolat a vidéki iskolák, a farmerek és gyerekeik körében született. A rövidítés 4 angol szóból származik (head-fej, hands-kezek, heart-szív, health-egészség), amely a mozgalom eszmeiségét is jelképezi; átgondoltság, gyakorlatiasság, humanitás és egészséges élet. Rendszeres tevékenységgel, kezdeményezésre, önálló gondolkodásra és döntésre, vállalkozásra ösztönzi a gyermekeket.
Magyarországra finn közvetítéssel jutott el a mozgalom, az AGRIA karolta fel és honosította meg. Többnyire a vidéki iskolákban alakultak mezőgazdasági tevékenységet folytató csoportok. Jelenleg 100 körül van a csoportok száma. Nógrád megyében elsőként a vanyarci iskolában alakult 4H klub. Az iskolai kert megművelésével kezdték, de a kézművességgel és a környezetvédelemmel is foglalkoznak. Rendezvények, ünnepségek szervezését is vállalják. Nyereségüket a tanulók teljesítményarányosan osztják fel.
A 4H klubok nonprofit szervezetek, de céljaikból adódóan vállalkozásból származó bevételeik vannak, melyet a számviteli törvény előírásai szerint számolnak el, és bizonyos értékhatár fölött adóznak utána. A 4H szervezetek sajnos nem fognak meggazdagodni, de a tagjai megismerkednek a megalakulás, a munkajog, a gazdálkodás nehézségeivel, és "kinőve" az ifjúsági szervezetből, felkészülten vállalkoznak az önálló jövedelemszerzésre.
De mit akarnak az amerikai farmerek kései utódai Salgótarjánban? Tenni valamit, hogy ne kelljen a sült galambot, a munkanélküli segélyt várni a technikusvizsga után. Sajnos nem nagy kilátásokkal kecsegteti a magyar építőipar az ifjú technikusokat. Ezért döntött úgy a diákok és tanárok egy csoportja, hogy olyan praktikus tudnivalókat sajátít és sajátíttat el, amiket sem a tanítási órán, sem otthon nincs alkalom megismerkedni.
A mozgalomhoz való csatlakozásunk ötletét az iskolai Műemlékvédelmi Diákkör tevékenysége sugallta. Nagy hagyománya van az épített környezet védelmének, ezen belül egy pusztuló település, Szúpatak rekonstrukciós "álmainak". A legtöbb kezdeményezésünk azonban a pénz kunyeráláson állt vagy bukott. A 4H klub lehetőséget nyújt jövedelemszerzésre, amelyet a klub tagjai önképzésre, környezetvédelmi akciókra, találkozókra, külföldi cserekapcsolatokra szeretnének felhasználni. De hogy lehet ma pénzt keresni? Mit tudnak a tanulók termelni, gyártani, eladni, amiből bevételre lehet szert tenni? Az üzleti tervünk nagyon sok elképzelést tartalmaz, de a megvalósítás nehéz lesz. Beindult egy iskolai papírbolt, ahol a tanulók füzeteket író- és rajzszereket tudnak vásárolni. Építőipari tevékenységre is vállalkozunk, ha lesz megbízó. Épületek belső felújítását, burkolást, festést, kisebb átalakítási munkákat el tudnak végezni a tanulók. Referencia épületünk a szúpataki református templom belső helyreállítása. Egy faipari részleg beindítása a következő tervünk. Háztartási eszközök, dísztárgyak, játékok, madárodúk gyártását próbáljuk meg. Távolabbi terveink között a kézműves mesterségek, háztartás, illetve reklámtevékenység szerepel.
A vállalkozásba egy fillér nélkül vágtunk bele. A tanulók 50, a tanárok 100 Ft-os évi tagdíjat fizetnek. A tanárok ingyen végzik a segítő munkát, a tanulók útiköltségtérítésre, táborozási jutalmakra számíthatnak. Most kaptunk 20.000.- Ft támogatást a Magyarországi 4H Klubok Szövetségétől, amelyet a papírüzlet készletbeszerzésére, faanyag vásárlására fordítunk. Elkészültek a madár odúk "gyártási tervei", a napokban készül el a "mintadarab". A reklám után a "megrendelések" szerint kezdődhet a "sorozatgyártás".
A Kós Károly 4H klubot egyesületként kívánjuk működtetni, melyben a tanulók rendes tagsági joggal rendelkeznek, beleszólhatnak az egyesület terveibe. A vezetőségbe csak 18 éven felüliek választhatók, de a demokráciát gyakorolva működik a diákvezetőség is.
Azt már látjuk, hogy nagyon sok munka vár ránk, és az "órabérünk pocsék", de meg vagyunk győződve, hogy ez a vállalkozás mindenképpen nyereséges lesz, ha azt nem is tudjuk forintban kifejezni.

Pintér Kovács Katalin
a klub felnőtt segítője

Parola archívum