Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Bemutatkozik az Oroszlányi Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesülete
Szerző:
Fejes István
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1994
Szám:
1
Oldalszám:
15. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesülete
Települések:
Oroszlány
Tárgyszavak:
munkanélküliség, érdekvédelem, önsegítés
Megjegyzés:
Annotáció:

munkallk.txt

Bemutatkozik az oroszlányi
Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesülete

Mint ahogy az országban számtalan települést, így Oroszlányt is elérte a ,rettegett" munkanélküliség.
Az elmúlt években sorban szűntek meg és épültek le a nőket és férfiakat egyaránt foglalkoztató gazdasági egységek. A nagy múltú, és néhány éve még több mint 7000 főt foglalkoztató Oroszlányi Szénbányák is erre a sorsra jutott. Még sokan emlékeznek rá, hogy a város ennek az iparágnak - a szénnek - köszönheti születését és közel 22 ezer lélekszámra való növekedését. Ma már a bányászat nem felszívja a szabad munkaerőt, hanem más iparágakhoz hasonlóan folyamatosan termeli a munkanélkülieket. Oroszlányban közel ezer főre tehető a számuk és sajnos tovább nő. Ennek ismeretében született az a gondolat, hogy hasonlóan a már több városban létrehozott egyesülethez, példájukra Oroszlányban is fogjunk össze, vegyük saját kezünkbe sorsunk irányítását. 1993 novemberében nyolcan - valamennyien munkanélküliek - megalakítottuk az előkészítő bizottságot, megkezdtük a szervezőmunkát. December 8-án összehívtuk az alakuló közgyűlést és 30 fős tagsággal megalakítottuk a Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületét. Tagságunk alig egy hónap alatt 120 fő fölé emelkedett.
Az egyesület létrehozásához maximális támogatást kaptunk a Városi Önkormányzattól és a Művelődési Központtól. Az utóbbi épületében kaptunk egy irodát, ahol munkanapokon 10-12 óra között ügyeletet tartunk, fogadjuk az érdeklődőket. Folyamatosan vesszük fel a kapcsolatot az Oroszlányban és környékén működő munkáltató egységekkel. Napra készen feltérképezzük a betöltetlen álláshelyeket és munkanélküli tagjainkat azonnal a képesítésüknek megfelelő helyre irányítjuk. Néhányuk elhelyezkedéséhez már adtunk segítséget. Felkutatjuk az átképzési és továbbképzési lehetőségeket, részt vállalunk a tanfolyam szervezésében. Folyamatos a kapcsolatfelvétel a városban működő hivatali, társadalmi, gazdasági szervezetekkel. Tárgyalásaikon képviseljük az egyesület tagjainak az érdekeit. Segítjük tagjaink vállalkozási szándékainak megvalósulását. Most vizsgáljuk egy olyan vállalkozás beindításának lehetőségeit - az egyesület támogatásával -, amely a városnak és környékének is fontos lehetne.
Tagjaink részére biztosítjuk a jogi tanácsadás lehetőségét. Ebben segítségünkre van a helyi Munkaügyi hivatal. Egyre többen keresnek fel bennünket az állásnélküliek, olyanok is, akik még nem tagjai az egyesületnek. Számtalan esetben tapasztaljuk, hogy már az is jó, ha nyugodtan elmondhatják gondjaikat.
Egyesületünkbe továbbra is várjuk a városban és környékén lakó munkanélküliek és álláskeresők jelentkezését. Közösen hamarabb találunk megoldást!
Szívesen várjuk azok csatlakozását is, akik pártoló tagként kívánják segíteni munkánkat.

Fejes István titkár
Munkanélküliek és Álláskeresők
Egyesülete, Oroszlány


Parola archívum