Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Immár Szlovákiában is
Szerző:
Cibulya Márk
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1996
Szám:
4
Oldalszám:
18.
A cikkben lévő
Nevek:
Villant Veronika, Cibulya Márk, Cseri Attila, Balogh Gábor
Intézmények:
TIGYÖK (Települési Ifjúsági és Gyermek Önkormányzat), IFÖ (Ipolybalogi Fiatalok Önkormányzata
Települések:
Ipolyfödémes, Ipolybalog; Csurgó
Tárgyszavak:
Települési Ifjúsági és Gyermek Önkormányzat, önkormányzat, ifjúság
Megjegyzés:
Annotáció:

Immár Szlovákiában is

megalakult a TIGYÖK, azaz a Települési Ifjúsági és Gyermek Önkormányzat. Ez a szervezet Franciaországból indult ki és már Magyarországon is megalapították. Szlovákiából egyenlőre két község, Ipolyfödémes és Ipolybalog tanúsított érdeklődést eziránt. S az, hogy nálunk ez a szervezet megalakult, a polgármesternek köszönhető (legalább is Ipolybalog esetében), hiszen ő hívta fel a fiatalok figyelmét arra, hogy Magyarországon, Csurgón lesz egy összejövetel (találkozó) az ilyen önkormányzatoknak, s hogy erre mi is elmehetnénk, hogy ellessük, hogyan működnek ezek az önkormányzatok. Csurgón Ipolybalogról ketten vettünk részt a találkozón, Villant Veronika és Én, Cibulya Márk.
Ez a találkozó februárban volt, és miután élményekkel és tapasztalatokkal hazatértünk, márciusban két összejövetelt szerveztünk a község fiataljainak. Ezen összejövetelek célja, hogy felmérjük, érdeklődnek-e iránta a fiatalok, illetve a második összejövetelen megválasztottuk a tíz tagú előkészítő bizottságot. Ennek a bizottságnak az volt a dolga, hogy előkészítse a polgármester, illetve képviselőválasztásokat és megegyezzenek azok módjában, szabályaiban. Végül is a község 125 fiatalját (12–24 évig) 3 korcsoportba osztottuk. Az első korcsoportba tartoztak a 12–15 éves fiatalok, a másodikba a 16–19 évesek, a harmadikba pedig a 20–24 évesek. A választások szimbolikusan június 1-jén voltak, a gyermeknapon. A választások titkos szavazáson alapultak, melynek szabályosságára a felnőtt önkormányzatból kiválasztott, öttagú választási bizottság ügyelt. Május elején lett kifüggesztve a szavazók névsora (125), a választók névsora korcsoportok szerint, és a polgármesterjelöltek névsora (70). Délután került sor a szavazatok összeszámlálására. A szavazatok összeszámlálásánál derült ki, hogy 66 szavazatot adtak le, s ebből 65 volt érvényes. A 10 tagú képviselőtestületben 6 lány és 4 fiú van. A testület első ülése június 7-én volt, s ekkor került sor a választási bizottság elnöke részéről a testület hivatalos beiktatására, illetve ekkor történt meg az alpolgármester választás is, amire a polgármester tett javaslatot, amit a testület egyhangúan elfogadott. Az alpolgármester Cseri Attila lett. Még ezen az ülésen került sor a tagozatok (bizottságok) választására is. Ezen bizottságok élére egy-egy képviselőt választottunk, s ezek a bizottságok a következők: Kultúra; Sport – turisztika; Alapiskola – óvoda-gyerekönkormányzat kapcsolat; Pénzügyi gazdálkodás; Klub.
Egyúttal szeretnék köszönetet mondani az IFÖ (Ipolybalogi Fiatalok Önkormányzata) nevében is a község polgármesterének, Balogh Gábornak, aki segített a megalakulásban.

Cibulya Márk
a fiatalok polgármestere

Parola archívum