Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Hogyan oldhatók az ellentétek a setllementek által?, Pentti Lemmetyinen
Szerző:
Pentti Lemmetyinen
Sorozatcím:
Parola
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
2015
Szám:
4
Oldalszám:
30
A cikkben lévő
Nevek:
Pentti Lemmetyinen
Intézmények:
Igaz Finnek (True Finns) párt, Kalliola Settlement Ház, a Settlement Házak Finn Szövetsége, IFS International Federation of Settlements and Neighbourhood Centers
Települések:
Finnország
Tárgyszavak:
settlement mozgalom, első jelmondata: „Építsünk hidakat a társadalmi szakadék fölött” - visszatérni a settlement-gyökerekhez! Settlement: szociális és társadalmi reformmozgalom.
Megjegyzés:
kategória: tájékoztató
Annotáció:

Pentti LemmetyinenA Settlement Házak Finn Szövetségének http://www.setlementti.fi/in-english/
elnök-vezérigazgatója, a Member Outreach of IFS alelnöke

Hogyan oldhatók az ellentétek a settlementek által?

Nemrég parlamenti választások voltak Finnországban. Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a politikai színtér gyors változáson ment keresztül az utóbbi években. Az Igaz Finnek (True Finns) párt jelenleg Finnország második legnagyobb pártja.
Az Igaz Finnek egy szélsőjobboldali, populista párt, mely nem tesz kísérletet arra, hogy értelmezze társadalmunk összetett viszonyait. Egyszerűen fejezik ki magukat, s hangoztatják, hogy társadalmunk problémáira egyszerű a megoldás. Egyszerű megoldásuk: „elég a bevándorlókból, elsőbbséget a finneknek”. Úgy gondolják, talán jobb lenne, ha nem lennénk az Európai Unió tagországa, s kétségbe vonják a globális felmelegedés problémájának valóságát.
Mikor 1918-ban a Settlement mozgalom kialakult Finnországban, éppen egy polgárháborún voltunk túl, s csak egy évvel korábban váltunk függetlenné Oroszországtól. Finnország a vörösök és a fehérek táboraira szakadt, kiéleződött az ellentét a szegény munkásosztály és a vagyonnal, társadalmi hatalommal bíró gazdagok között.
A legelső, Kalliola Settlement Házat http://www.kalliola.fi/in-english/
Helsinki egyik legszegényebb negyedében hozták létre 1919-ben. A környék lakosságát sok szempontból megtépázta a háború. Sok gyerek árván maradt, velük kezdték meg az első ifjúsági klubokat.
A settlementek dolgozói ez idő tájt szervezett keretek között beszélgettek a megértésről, a szolidaritásról, a közvetítésről, a demokráciáról és a megegyezésről. Felismerték, hogy a különböző emberek közötti dialógus vezet az új társadalom kiépüléséhez. A közösség szelleméről beszéltek. A gazdagoknak azt mondták: „nem a pénzeteket kérjük – titeket szeretnénk megismerni – gyertek, hallgassátok meg ezeket az embereket”. A szegényeknek azt mondták: „vannak jogaitok, egyenlők vagytok, képesek vagytok változtatni az életeteken és a közösségeteken”.
„Építsünk hidakat a társadalmi szakadék fölött” – ez volt a finn settlement mozgalom első jelmondata.
Idén újragondoljuk százéves finn settlement mozgalmunk stratégiáját. Tudatában vagyunk társadalmunk kihívásainak. S tudjuk, hogy ez a helyzet nemcsak Finnországban áll fenn, hanem mindenütt Európában. Ideje visszatérni a settlement mozgalom gyökereihez. Ez egy szociális és társadalmi reformmozgalom – mindig is az volt, s ma is az.

Parola archívum