Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Hogyan állítható vissza egy településen az általános iskola?
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1990
Szám:
2
Oldalszám:
4. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Közösségszolgálat
Intézmények:
Országos Pedagógiai Intézet
Települések:
Budapest
Tárgyszavak:
közösségszolgálat, iskola létrehozása, helyi népszavazás, iskola, népszavazás
Megjegyzés:
Annotáció:
Helyi intézményt - így iskolát is - az 1990 évi jogszabályok értelmében a helyi tanács testülete hozhat létre, szüntethet meg vagy szervezhet át. A lakosság helyi népszavazást kezdeményezhet és ha itt úgy dönt a lakosság, akkor az a tanácsra kötelező.

hogyan.txt


Hogyan állítható
vissza egy településen
az általános iskola?

Helyi intézményt - így iskolát is - a jelenlegi jogszabályok értelmében a helyi tanács testülete hozhat létre, szüntethet meg vagy szervezhet át. Ez a hatáskör jelenleg egyértelműen a tanácstestület döntési jogkörébe tartozik.
Abban az esetben, ha a tanácstestület kedvezőtlen döntést hoz - pl. nem engedélyezi azt, hogy a felsőtagozatos iskola a lakosság kezdeményezésére visszakerüljön -, akkor a kezdeményezők (pl. egy helyi egyesület) a helyi népszavazást szorgalmazhatnak. Ha a helyben érintett lakosság itt a tanács ellenében dönt (tehát megszavazza az iskola viszszaállítását), akkor az a tanácsra nézve kötelező. A helyi népszavazás így pótolhatja, amit a tanácstestület nem tett meg.
(Az iskolák szétválásának szakmai segítésére az OPI kezdeményezésére ősztől egy munkacsoport alakul, amely konkrét együttműködésre kérhető. Részletes információ erről a Közösségszolgálatnál
1011. Bp. Corvin tér 8.)


Parola archívum