Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Információk kisvállalkozóknak
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1991
Szám:
1
Oldalszám:
1. p.-2. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Agrober
Települések:
Budapest
Tárgyszavak:
kisüzemek létesítése, vegyes vállalatok létrehozása, malomüzem létesítése, kisvágóhíd létesítése, olajütő, tejfeldolgozás
Megjegyzés:
Annotáció:
Ismerteti a cikk a szóba jöhető kisüzemek létrehozásának feltételeit(sütőüzem, vágóhíd, olajütő, szárítóüzem, tejfeldolgozó).

Parol68

Információk kisvállalkozóknak

A településeken, amelyeken dolgozunk, állandóan visszatérő téma a kisvállalkozásé. A. vállalkozást latolgató emberek általában olyan tevékenységekben gondolkodnak, amelynek helyi feltételei (termőhelyi adottság, jó piac, réskiöltő tevékenység stb.) többé-kevésbé adottak vagy megteremthetők, ill. amelynek helyben hagyományai vannak. Szóba került a gyümölcsszárítástól az étkezési olaj sajtolásáig, a házi konzervkészítéstől a tejüzemig sok minden. Ez adta a feladatot: utánanézni; milyen szakmai segítség áll rendelkezésére annak, aki mezőgazdasági kisüzem létesítésében gondolkodik.
Így jutottunk el az AGROBER-hez, amely a kisüzemi berendezések importálásával ill. belföldi legyártatásával, a kisüzemek telepítésével foglalkozik. Információinkat dr. Böjti György állatorvos-agrármérnöktől kaptuk (AGROBER 1117 Budapest, Budafoki út 79. 181-3586, Fax: 161-2469). Hozzá lehet fordulni további információkért, tanácsért.
Az AGROBER agrárberuházási fővállalkozó de mivel már vége a nagy állami beruházások idejének, rákényszerül profilbővítésre keresi a helyét a kisüzem-létesítésekben, a mezőgazdaság; vegyes vállalkozásokban, sőt, kereskedelmi tevékenységbe is belekezdett, ami azt jelenti, hogy piaci információk begyűjtésével és szolgáltatásával is foglalkoznak - mi van eladó, mire lenne szükség?
A falvak képviselői (polgármester, tsz, Áfész stb.), ha már tudják, hogy mit akarnak, hozzájuk fordulhatnak valamely (kis)üzem létrehozásáért. A kulcsrakész átadástól (ez a legdrágább, de ez a te1jes műszaki lebonyolítást tartalmazza) részfeladatok megoldásáig mindenre vállalkoznak. A beruházások műszaki tervezését, technológiáját, hatósági engedélyeit (Köjál, tűzoltóság stb.), a műszaki kivitelezést az átadásig, beüzemelésig vállalják. A kisüzemek berendezéseit vagy belföldről (olcsóbb, van alkatrész-utánpótlás, de gyengébb minőségű) vagy nyugati importból (drágább, de világbanki hitel kapható rá, jó minőség) szerzik be.
Minden megyeszékhelyen van irodájuk, ahol építész, gépész, agrárszakemberek stb. folytatnak elsősorban fővállalkozói, de más szakmai tevékenységet is. Mostanában már az is előfordul, hogy ők segítenek vegyesvállalatok létrehozásában külföldiekkel (amelyikben az egyik fél pl. egy külföldön élő magyar, aki hozza a tőkét, a másik egy tsz vagy egy mezőgazdasági nagyüzem). PI. Somogyban a Zselicség idegenforgalmi hasznosítása. A tervek megvalósításában, a maximális segítésben érdekeltek, hiszen minden 100 Ft. üzlet után 30 Ft-ot kap az üzletet megszerző munkatársuk.
A továbbiakban ismertetjük a jelenleg szóba jöhető kisüzemeket, azzal. a megjegyzéssel, hogy műszaki leírást tartalmazó prospektusokkal is rendelkezünk és abból másolatot kérésre szívesen küldünk. De még fontosabbnak tartjuk, hogy az érdeklődők egyenesen a szakemberekhez forduljanak, a fent megadott címen.

KISÜZEMEK Malom- és sütőüzem
A saját erőnek min. 30%-nak kell lennie. Ha föld, épület megvan, ez már általában 50%-ot szokott kitenni. Világbanki hitel kapható rá (Agrobank, Mezőbank, Orsz. Keresk. és Hitelbank, Magyar Hitelbank, OTP stb.), a kamata most 22,5-25o/a között mozog. A hitelhez fedezet, vagy biztosíték vagy kezes kell - pl. a helyi tsz.
A malommal és a pékséggel már ma is megéri foglalkozni (itt is lemegy a szállítási költség, a kenyérhez vizet kell keverni, a melléktermékek jól hasznosíthatóak - korpa, ld. Cerbona-édességek), a jövőben még inkább korpás lisztből sült kenyérféléké a jövő! (Id. egészséges táplálkozás!)
Berendezés: Malomból nincs belföldi gyártmány, dán importból tudják behozni.
A pékségben van magyar rész is.

Ár:
Technológiai (kenyérsütési) tanácsok: Monda Sándor, Malomkutató Kft. (Malomipari Tröszt maradványa. BP. I1. Kisrókus u. l5/b.135-0359. (Professzorok a témában!)
Példa: Malomból még' nincs működő üzem, az AGROBER-rel most kötötték meg az első telepítési szerződésl.

VÁGOHÍD
Szükségesek a kisvágóhidak:
1. Ne utazzon sem az élő, sem a feldolgozott áru (ez a tény 1800-1000 Ft. hasznot jelenthet sertésenként).
2. A helybeli feldolgozásban is van üzlet - olcsóbb, tájjellegű, állandó ellátást biztosít, alkalmazkodik a helyi igényekhez.
3. A vágóhíd a helyi vágásokat is elvégezheti bérmunkában (van, ahol már teszik is ezt, 700 Ft. ma egy helyi vágás).
A nagy húskombinátok már most is csak félkapacitással dolgoznak, a kisüzemek keletkezése helyzetüket csak rontja. Megoldás az lenne, hogy ezek a keleti (szovjet) mennyiségi piacra termeljenek, míg a kisüzemek minőségi, helyi igényeket elégítenének ki. A gond mindenütt egyre inkább a fizetőképes kereslet. A prospektusban megadott napi mennyiség csökkenthető, az üzemméretet a helyi viszonyokhoz igazítják.

Példa: Jászfényszarun már működik kisvágóhíd a tsz kezelésében.

OLAJÜTŐ (Érdekl. Agrober XI. Budafoki út 58. alatti irodája, Sövegjártó Imre) Csak akkor éri meg létesíteni, ha min.1 tonna/óra mennyiséget sajtol. 20-30 km-es körzetben teríthető.
Jelene nincs (Martfű mindent ledarál), jövője van (gondoljunk csak az egészséges táplálkozásra!)
Jelenleg egy német Krupp-berendezésben lehet gondolkodni. (technológia+csomagolás). 9O tonna/24 óra teljesítményű, ebből csak a gépek 30 millió Ft-ba kerülnek. De lehet minimalizálni is, nem kizárt, hogy megrendelésre legyártatják! SZÁRÍTÓBERENDEZÉS (Zöldségre van példa, de gyümölcs is lehet.)
Csak akkor érdemes belekezdeni, ha van piaca (pl. a kockára vágott, szárított répának lehet). Amire mutatkozik német, osztrák kereslet; az a pirospaprika, az egészséges fokhagymapor. Mennyiség: orosz piac, minőség és kis mennyiség: Nyugat.
Importberendezés elérhető Dániából, de az üzemeltetése drága, mert energiaigényes! Falusi viszonylatban a régi, mindennel (pl. kukoricaszárral) tüzelhető gyümölcsaszaló kemencék felújítása lenne célszerű.
A Binder-cég szárítóberendezése után érdeklődni lehet Cséko Zoltánnál 164~1247. Attól függően, hogy folyamatos vagy szakaszos üzemelésű, magozott v. magozatlan termék stb., 5-10 millió Ft a költsége.
Zöldségszárítással egy hatvani kft. foglalkozik.

TEJFELDOLGOZÁS
Fel kell mérni, hogy mennyi tej fogy el a faluban. Tejszövetségek alakításának vari jövője. 10 ezer liter/nap az osztrák, dán kapacitás.
Magyar berendezés nincs, az import 18 millió Ft-ba kerül, ha feldolgozó üzemet is (sajt, yoghurt stb.) létesítenek, az kb. 30 millió.
Példa: a geleji tsz kisüzeme, Kis Ferenc elnökhöz lehet fordulni. (birkatejre ment rá!)

További vegyes példák
- Vegyesvállalat
Zselicség idegenforgalmi hasznosítására amerikai-magyar vegyesvállalat alakult (amerikai tőkéscsoport-magyar tsz). Az idegenforgalmat összekötik a juhtartással - szabadban legeltetnek, újzélandi, 1egmodernebb technológiával; a lovagoltatással; a falusi turizmussal; Balaton déli partja. Érdeklődni lehet Fábri Béla főmérnöknél, Kaposvári Agrober, 82 10766, 12356.
- Kenderesen, a volt Horthy-kastélyban és Jánoshalmán a mezőgazdasági szakmunkásképző iskolákban gazdaasszony, traktoros és állattenyésztő képzés folyik.
Végezetül ismét felhívjuk a közösségfejlesztők figyelmét arra, hogy a lehető legalaposabban segítsék a vállalkozni vágyókat vagy kényszerülőket a tájékozódásban, kapcsolatrendszerük kiépítésében közelben s távolabb, mert a döntés kockázata a mai adó és hitelfeltételeket, piaci lehetőségeket figyelembe véve igen nagy.

Parola archívum