Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Interjú egy falusi vállalkozóval
Szerző:
N. Gárdonyi Éva
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1991
Szám:
1
Oldalszám:
5. p.
A cikkben lévő
Nevek:
Hideg József
Intézmények:
Települések:
Röjtökmuzsaj
Tárgyszavak:
vállalkozás, vendéglátás, biciklis turizmus
Megjegyzés:
Annotáció:
Az interjúban bemutatja vállalkozásait Hideg József, ami orvosi műszergyártással indult, vendégház üzemeltetéssel bővült a későbbiekben.

Parol69

Interjú egy falusi vállalkozóval

Hideg József Röjtökmuzsajon, egy Sopron melletti faluban egy KFT ügyvezető igazgatója.

- Hogyan került ebbe a "rangos beosztásba"?
- Van egy unokatestvérem Németországban, aki feltalált egy-két új orvosi műszert. Ezek gyártásához kellett neki hely. Én vállaltam, hogy a faluban létrehozunk egy vállalkozást erre. Egy alkalommal leültünk: egy jogász, egy gazdasági szakértő, egy adószakértő és a két nyugati alapító tag és megfogalmaztuk az alapító okiratot. Aláírása után megkezdtük a telephely kialakítását. A feltaláló alapító tag állta a tárgyi apportot: a gépeket, az alapanyagot, a nyersanyagot. A másik alapító pedig a pénzügyi apportot.
- Ön mivel lépett be?
- Úgy volt, hogy 2%-kal én is belépek, de a sok adó miatt mégsem tettem. Most alkalmazott vagyok ügyvezető igazgatóként. A telephelyet - egy családi házat a nagy telekkel - én vettem meg magánemberként és eladtam a Kft-nek. Nemrégen a mellettünk lévő telket is megvásároltam, mert bővíteni kívánjuk a vállalkozást. A németek szeretnek a saját tulajdonukba befektetni.
- Mennyi idő kellett a beinduláshoz?
- Csaknem fél év. A magyar hivatalok ügyintézése akadályozza a tőke befektetőit. A pénzügyminisztériumi engedély 3 hónap után érkezett meg. Sokat szaladgáltam utána és ez a hosszas huza-vona nem használ senkinek. Aki befektet, szeretne minél előbb pénzt visszakapni.
- Hányan dolgoznak jelenleg a falusi telephelyen? Most még csak hárman vagyunk főállásban és több bedolgozó: helybéli nyugdíjasok, gyesen lévő kismamák. A fizetés nyugati színvonalú, 13 hónapra jár. A szabadság 24 nap, egységesen mindenkinek. Ebből 15 napot együtt kell kivenni. Természetesen a szabadság idejére 50a/a plusz bér jár, hadd pihenjen nyugodtan a munkás. A munkaidő rugalmas. Akkor jön, amikor akar és addig marad, ameddig akar. Persze a kötelező órákat le kell dolgozni, de a saját kulcsával akkor megy be, amikor jó neki. Úgyis tudjuk, ki, mennyit dolgozott. Ez bizalom kérdése. Vagy együtt bukik a banda vagy együtt élvezi az előnyt. Túlóra nincs, csak csúsztatás.
-A műszereket teljes egészétben Önök készítik?
- Nem. Bérmunkában dolgozunk. A nyersanyag kintről jön. Megdolgozzuk, nikkeleztetjük, összeszereljük és küldjük vissza.
- Hol forgalmazzák a termékeket?
- Eddig csak Németországban, már küldtünk egy szállítmányt Franciaországnak és az Egyesült Államoknak is. A nyugati ügyintéző az egyik alapító, az itthoni én vagyok.
- Magyarországon nem is akarnak eladni?
- De. Már jelentkezett egy cég piackutatásra. Tárgyalásban vagyok velük.
- Volt-e már reklamáció a beindulás óta?
- Nem.
- A faluban mit szóltak az emberek a Kft-hez?
- Nagyon új ez még itt. Sokan irigykednek, sokan drukkolnak. De ami a fő: mindenki nálunk szeretne dolgozni. Most egy bővítéssel 10-15 új főállásunk lesz.
- Hallottam egy másik Kft-ről is!
- Igen. Mivel csinálunk vendégházat is, ezért ugyanazokkal a tagokkal erre a tevékenységre is létrehoztunk egy Kft-t.

Ennek a profilja: Cirkusz-varieté és sport szolgáltatás. Elképzelhető lesz a keretein belül a biciklis-turizmus.
- Fantasztikus a lelkesedése! Tudna valami tanácsot adni a más faluban élőknek is? Hogyan vállalkozzanak?
- Kérem! Csinálják azt, ami már nyugaton szokás! Tegyenek közzé egy nyugati lapban hirdetést: ilyen és ilyen falu nyugati vállalkozót keres, aki a falu közművesített területén vállalkuzást indítana be. Próbálják meg, majd meglátják. A mi vállalkozásunknak is az a lényege, hogy jól dolgozzunk és jól érezzük magunkat. Nem kell a munkában megszakadni, mert a német sem szakad meg ott kint! Csak precízen, okosan, jól dolgozik, mert tudja, ha kidobják, nincs hova menjen. Nem igaz? A falvaknak most nincs más lehetőségük, csak a vállalkozás. A polgármesternek is ilyen szelleműnek kell lennie. Ha több embernek helyben adnak munkát és még az adójuk is ott marad, az már nyert ügy.
- Köszönöm a beszélgetést, jó munkát kívánok!

N. Gárdonyi Éva


Parola archívum