Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Közösségi Adattár
Szerző:
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1996
Szám:
1
Oldalszám:
14.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
Közösségi Adattár, MMI, Közösségfejlesztők Egyesülete, Közösségi Kapcsolat Alapítvány
Települések:
Tárgyszavak:
elektronikus könyvtár, informatika, innováció
Megjegyzés:
Annotáció:

KÖZÖSSÉGI ADATTÁR

Előzmények

Az egyre szaporodó civil szervezetek nehezen vagy egyáltalán nem tudják megszerezni a napi munkájukhoz szükséges információkat. Az összegyűjtött adatok nem válhatnak közkinccsé, mert nincsenek működő, a civil szféra számára is használható információs hálózatok. Ezt a hiányt felismerve Közösségi Adattárat készített a Magyar Művelődési Intézet, a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Közösségi Kapcsolat Alapítvány több civil szervezettel együttműködve a közösségek, közösségekben dolgozó szakemberek, laikusok és intézmények számára.


A Közösségi Adattár:

– szervező funkciója révén műhelyeket, intézeteket, felsőfokú képzési helyeket, gyártókat, intézményeket, település- és közösségfejlesztésben érdekelt egyesületeket, szövetségeket, társaságokat, fórumokat, alapítványokat, öntevékeny szervezeteket, ifjúsági és szociális szolgáltatásokat, nem utolsó sorban az önkormányzatokat kívánja egymással – egy egymás tapasztalatait hasznosító innovációs láncban összekapcsolni,
– közérdekű tájékoztatást nyújt, segít az embereknek kapcsolatba lépni a mindennapi problémáikban eligazítást nyújtó csoportokkal, intézményekkel.


A Közösségi Adattár felhasználóinak köre:

a Közösségi Adattár Klub tagjai,
– a Közösségi Adattár tartalmi csomópontjai (az a jelenleg harminc hely, akik maguk is valamely hálózat részei és adatgyűjtők, illetve szolgáltatók, s akikkel több mint egy éve rendszeresen együttdolgozunk),
– a Közösségfejlesztők Egyesülete teljes tagsága, illetve a közösségfejlesztő szakemberek,
– a Közösségi Adattár földrajzi csomópontjai (jelenleg még szervezés alatt).


A klubtagság feltételei:

– a Közösségi Adattárba jelentkezhet bármely szervezet, intézmény, személy, egyesület, alapítvány, amennyiben elfogadja céljainkat, betartja az adathasználattal kapcsolatos szabályokat, és befizeti az évi tagdíjat, amely személyeknek, egyesületeknek, alapítványoknak, költségvetési intézményeknek évi 1800,- forint, profitorientált cégeknek, vállalkozóknak évi 9000,- forint.


A klubtagsággal járó szolgáltatások köre:

– A Közösségi Adattár hálózatának klubtagjai ingyen használhatják az Adattár bizonyos részeit.
– Használhatják a BBS rendszeren működő körlevelező szolgálatot, amelynek segítségével például egy művelettel az összes klubtagnak küldhetnek levelet.
– A BBS rendszerről letölthetik az ingyenes hozzáférésű adatállományokat.
– Hírlevélből tájékozódhatnak az Adattár újdonságairól, a közös elhatározással indított munkák állásáról, a tagok különféle kezdeményezéseiről évi négy alkalommal.
– Rendszeresen megkapják az elérhető adatállományok listáját
– és az elektronikus könyvtár frissített témajegyzékét.
– Hirdetési lehetőséget biztosítunk a BBS erre kijelölt területén.
– Hozzáférhetnek az aktuális eseménynaptárhoz (lekérdezhető és várunk rá eseményeket).


KÖZÖSSÉGI ADATTÁR

Tervezett szolgáltatásaink

– Elektronikus könyvtár használatának lehetősége a közösségfejlesztés, a szociális munka, a településfejlesztés a közösségi vállalkozás, a közösségi médiák témakörökben.
– A Pályázatfigyelő c. újság szerkesztőségével közösen elektronikusan is hozzáférhetővé tesszük a lapot és a pályázatokat.
– Virtuális könyvtár kialakítása a különböző intézményekben, civil szerveződéseknél rendelkezésre álló, illetve számítógépen feldolgozott szakkönyvekből.
– Partnerségszolgálat elindítása, amely összekötő és kapcsolatépítő szerepre vállalkozik az üzleti és a civil szféra között.


A Közösségi Adattár elérhetősége:

– Információ kérhető telefonon: 201-5728
– Személyesen vagy levélben: 1011 Budapest, Corvin tér 8.
– Faxon: 201-4892
– Telefon, modem és számítógép segítségével a BBS hálózaton: 212-0111


A Közösségi Adattártól kért információk árának összetevői:

– az információhordozó anyagára (papír, lemez),
– postaköltség,
– a lekérdezés munkadíja (válogatott, szerkesztett formátumú adatoknál, illetve több adatállomány, média együttes lekérdezésekor) 800,- Ft/óra.
– Egy rekordnyi információ ára (például egy könyv leírása, egy cím) 15,- forint.
Az adatok árát vagy személyesen lehet befizetni, vagy postai küldés esetén a mellékelt számla alapján.
A Közösségi Adattár bizonyos állományai ingyenesen állnak rendelkezésre. Ezen állományok nem csak a BBS rendszeren keresztül kaphatók meg térítésmentesen, hanem egyéb lekérdezéskor sem számítunk adatárat (a rekordonkénti 15,- forintot).


Parola archívum