Parola archívum
Nyomtatóbarát változat
A cikk linkjének elküldése e-mailben
Cím:
Hálózat
Szerző:
Huszerl József
Sorozatcím:
Rovat:
Folyóirat:
Parola
Állomány:
Év:
1999
Szám:
3-4
Oldalszám:
19.
A cikkben lévő
Nevek:
Intézmények:
World Wide Web, MATÁV, HVG - Kalauz az Internethez, AltaVizsla, Kincskereső, Civil Rádió, Fiksz Rádió, Tilos Rádió
Települések:
Tárgyszavak:
web, internet, hálózat
Megjegyzés:
Annotáció:

HÁLÓZAT

Az előző rész az 1999 I. szám 13. oldalán található, amelynek végén azt ígértük, hogy a World Wide Web-bel folytatjuk.
A web szó magyar jelentése szövet, szövedék, háló, tehát innen adódik a magyar elnevezés világháló. Sokan ezt azonosítják az Internettel, pedig ez csak annak egy része. Annyi azonban tény, hogy ma talán a legnépszerűbb az Internet adta lehetőségek közül.
A felhasználó szempontjából a web egy hatalmas faliújságnak látszik, ahol bárki elhelyezhet különféle cetliket, azzal a különbséggel, hogy a cetliken bármi lehet: szöveg, rajz, animáció, kép, film és hang is. A faliújsághoz abban is hasonlít, hogy a faliújságon szemünkkel ugrálhatunk egyik céduláról a másikra, a web-en a lapra helyezett ugrások (idegen szóval: linkek) segítségével mozoghatunk a számítógépeken, nem egy esetben kontinensek között.
Talán abból, hogy bárki elhelyezhet anyagokat a hálón sejthető, mára már szinte elképzelhetetlenül nagy mennyiségű és sokféle adat található itt a pucér csajoktól, az illegális MP3-ba konvertált zenéken keresztül az atomfizikai értekezésig.
A web-hez napjainkban havonta néhány ezer forintért bárki hozzáférhet, szolgáltatók tucatjai kínálják ezt a lehetőséget egyre olcsóbban. Az árhoz persze telefonszámla is tartozik, de nem oly régen a MATÁV is felébredt Csipkerózsika álmából, így 18 órától 5 óráig egy hívás maximum 150 Ft-ba kerül.
Az előző rész elején említettük, hogy kevés hazai civil szervezetnek van web-lapja, pedig lehetne… Igen, mert több cég ajánl ingyen tárhelyet, ahol – bizonyos megkötésekkel – bárki elhelyezhet adatokat. A HVG 1999. december 9-én megjelent Kalauz az Internethez című melléklete ezeket részletesen elemzi, mi most csak felsoroljuk a lehetőségeket: extra, netchicken, netlap, nexus, swi, tár. A web-en természetesen szabályos címzéssel érhetők el a böngészők segítségével, pl.: www.tar.hu, nem tévedés, ékezet nélkül kell a címet megadni.
A sokféleségből és sokszor összevisszaságból adódik, hogy sokszor nagyon nehéz megtalálni a számunkra fontos információkat, és ha meg is találtuk, akkor nagyon nehéz és fáradságos követni a tartalom folytonos változását.
A keresést különböző keresőgépek segítik, mint pl. magyar nyelven az AltaVizsla, vagy a Kincskereső. A változások követésére is vannak eszközök, mint pl. a mindit, melynek címe www.mindit.com. Az elnevezés valószínűleg a remind “emlékezet, eszébe juttat” szóból ered és a web-hely szolgáltatása is ennek megfelelő. Beállíthatjuk a számunkra fontos helyeket, és ha azok megváltoznak, akkor a rendszer egy e-mailt küld nekünk a változás helyének megjelölésével. Amikor egy ilyen levelet kapunk, nincs más dolgunk, mint rákattintani a levélben megjelölt helyre és már kisvártatva láthatjuk is a változást.
Milyen közösségi munkával foglalkozó helyek vannak a web-en?
Talán megbocsátják nekünk e cikk olvasói, hogy először a közösségfejlesztéssel kapcsolatos hazai web-helyeket tekintjük át, ígérjük, hogy a későbbiekben megpróbálunk minél teljesebb képet adni azokról a magyar és külföldi web-helyekről, amelyek a közösségi munkával foglalkoznak.

www.kkapcsolat.hu
Az alcímben említett web-hely a közösségfejlesztéssel kapcsolatos legfontosabb információk gyűjtését tűzte ki céljául. Jelenleg a Parola két korábbi száma mellett a Parola füzetek többsége is megtalálható. Ugyanitt tesszük közzé a közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezetek ismertetőit.
A Legalább ennyit… adatállomány sok olyan – elsősorban a középiskolát befejező fiataloknak szóló – információt tartalmaz, amire mindenkinek szüksége lehet, de nehezen, vagy egyáltalán nem juthat máshol hozzá.
Terveink szerint az új év első felében minden, a közösségfejlesztésről rendelkezésünkre álló információ, adat, ezen a címen elérhető lesz.

www.cradio.hu
Ez már tényleg a 21. század… Ezen a web címen világszerte hallgathatók a budapesti közösségi rádiók (Civil Rádió, Fiksz Rádió, Tilos Rádió).

folytatjuk….
Huszerl József
huszerl@kkapcsolat.hu

Ha az alábbi pontok valamelyikében segítségére lehetünk, kérjük töltse ki a kérdőívet.
1. Segítséget kérek postafiók létrehozásához, számítógéppel és modemmel rendelkezem.
2. Segítséget kérek postafiók létrehozásához, számítógéppel rendelkezem.
3. Segítséget kérek postafiók létrehozásához, semmilyen eszközzel nem rendelkezem.
4. Szeretnék részt venni egy Internet hétvégén, kérek további információt.
5. Szeretnék tagja lenni a Közösségfejlesztők Egyesülete levelező csoportjának, e-mail címem:...........................................................
6. Segítséget kérek levelező csoport létrehozásához, e-mail címem:................................
.......................................................................

Név:

Cím:


Parola archívum